„Tikiuosi teigiamų EK rekomendacijų“, - diplomatų ir žurnalistų grupei Moldovos sostinėje Kišiniove savaitės pradžioje teigė šios šalies užsienio reikalų ministrė Natalia Gherman.

Kaip rašo www.euobserver.com, lapkričio 15 d. EK turi pateikti rekomendacijas dėl šiai buvusiai Sovietų Sąjungos respublikai keliamų apribojimų sumažinimo.

Teigiamo įvertinimo atveju vis tiek dar reikėtų ES valstybių narių bei Europos Parlamento (EP) pritarimo, o tai galimai įvyktų šių metų pabaigoje.

Ši schema sutektų Moldovos piliečiams galimybę atvykti į ES iki čia praleisti iki 90 dienų per metus be vizos. Tikėtina, kad tai paskatintų žmones iš Moldovos ieškoti darbo ES.

Maži atlyginimai bei didelis skurdas verčia Moldovos gyventojus išvykti iš gimtinės ieškoti darbo.

Šios šalies Ekonomikos ministerijos pateiktais duomenimis, 700 000 (apie pusę visų dirbančių gyventojų skaičiaus) yra išvykę į užsienį. Daugelis išvykę į Rusiją, kiti – į ES ir Ukrainą.

Tačiau trumpalaikė viza nesuteiktų teisės Moldovos piliečiams dirbti ES.

Tuo tarpu trapi Moldovos valdančioji koalicija, kurią sudaro trys partijos, turinčios proeuropietiškų ambicijų, vertina palankų EK sprendimą kaip esminį tikslą, kuris turėtų būti pasiektas iki ateinančiais metais įvyksiančių rinkimų šalyje.

Valdančioji koalicija vertina ES kaip tinkamiausią šansą modernizuoti valstybę bei inicijuoti prekybinę sutartį per šį mėnesį Lietuvos sostinėje Vilniuje įvyksiantį viršūnių susitikimą.
Šio plano esmė – iki ateinančių metų rinkimų sudaryti prekybinę sutartį bei sutarti dėl bevizio režimo.

Moldovos komunistų partija vertina Rusijos vadovaujamą Muitų sąjungą, kuriai jau priklauso Baltarusija ir Kazachstanas, kaip geresnę alternatyvą ES.

Ukraina taip pat šiuo metu sprendžia, kuria kryptimi pasukti – Briuselio ar Maskvos. Šios valstybės sprendimas taip pat paaiškės per Lietuvoje įvyksiantį viršūnių susitikimą.