Į renginį sugužėjo virš šimto dalyvių, tarp jų - EP nariai, Europos Komisijos, ambasadų atstovai ir nemažas Briuselio lietuvių bendruomenės būrys. Visi, besidomintys viena seniausių ir gražiausių indoeuropiečių kalbų, turėjo unikalią galimybę interaktyviai pažinti mūsų kalbą - aplankyti lietuvių kalbos žodžių kilmės namą, pasinaudoti įdomiosios spaustuvės paslaugomis, etimologijos smėlynuose atrasti pačius seniausius žodžius, o indoeuropiečių kalbų šeimos medžio vainike surasti giminingas kalbas.

Pristatydama parodą R. Morkūnaitė pažymėjo, kad kalba - tai tarsi visos tautos, visų žmonių statomas paminklas: „kiekviena kalba su savo istorija yra svarbi tautos tapatybės dalis, todėl per okupacijas bei karus buvo ypatingai svarbu ją išsaugoti ateities kartoms“. Anot parlamentarės, ši paroda taip pat puiki galimybė pateikti akivaizdžius atsakymus į užsieniečių vis dar dažnai užduodamus klausimus apie tai, ar lietuvių kalba priklauso slavų kalbų šeimai, ar lietuvių kalba yra rusų, ar lietuviai rašo kirilica ir pan.

Atidarymo metu taip pat kviesta atšvęsti seniausios unikalios lietuvių kalbos raidės Ė 360 metų jubiliejų. Visi susirinkusieji, R. Morkūnaitės paraginti, dainuodami dainą "Ėhė džium džium", mokėsi tarti vieną sudėtingiausių lietuvių kalbos abėcėlės raidžių. Raidė Ė pirmą kartą paminėta Danieliaus Kleino išleistoje „Grammatica Litvanica“ 1653 m. Europarlamentarė R. Morkūnaitė juokaudama pastebėjo, kad Ė raidę taip pat galima būtų vadinti ir trumpiausiu lietuvių kalbos žodžiu, vartojamu labai skirtingose situacijose ir, kurio reikšmė priklauso nuo pasirinkto intonacijos.

Atidaryme kalbėjusi Lietuvių kalbos instituto direktorė doc. dr. Jolanta Zabarskaitė teigė, kad ši ekspozicija siūlo pažinti šalį per jos kalbą. „Joje vaizduojami svarbiausi Lietuvos praeities, dabarties ir ateities momentai ir pateikiama unikali istorija, menanti XIX amžiaus knygnešių veiklą ir dešimtmečius trukusią pogrindžio spaudą“, - pasakojo Lietuvių kalbos instituto direktorė. Būtent tai, dr.J.Zabarskaitės įsitikinimu, ir yra esminė priežastis, kodėl lietuviai taip brangina savo kalbą, tuo pačiu gerbdami ir puoselėdami daugiakalbystės tradiciją, paveldėtą per savo ilgaamžę istoriją.

Renginyje taip pat kalbėjusi Latvijos europarlamentarė Sandra Kalnietė, pabrėžė, kad "išlikusios tik dvi Baltų šeimos kalbos, o unikali, sava kalba buvo itin svarbi atkuriant Baltijos valstybių nepriklausomybę".

Paroda Europos Parlamente veiks iki šios savaitės pabaigos.