Lietuvoje viešėjusi eurokomisarė BNS sakė, kad politikai, teigdami, jog atvykėliai naudojasi socialinėmis išmokomis, nori apriboti laisvą asmenų judėjimą.

"Mobilumas ES viduje yra Europos širdis. Tai yra tai, ką mes turime ginti ir skatinti, mums reikia daugiau mobilumo ES. Bet, kai kurie politikai kai kuriose šalyse tai naudoja", - paklausta, ar darbuotojų mobilumas neskatina neapykantos nusikaltimų, sakė C.Malmstrom.

Anot jos, europiečiai į kitas šalis važiuoja dirbti: "Noriu labai aiškiai pasakyti: nėra jokių ženklų, kad egzistuoja "socialinis turizmas " Europoje. Atvirkščiai, žmonės, kurie važiuoja iš vienos ES šalies į kitą, jie dirba dar daugiau nei savo šalyse".

C.Malmstrom teigimu, labiausiai paveiktiems krizės gyventojams, pavyzdžiui, kai kuriems romų tautybės žmonėms, reikėtų sudaryti tinkamas gyvenimo sąlygas savo šalyse, o ne apriboti jų judėjimą ar grąžinti sienas tarp ES valstybių.

ES Vidaus reikalų komisarė C.Malmstrom dalyvavo Vilniuje surengtoje tarptautinėje konferencijoje, skirtoje kovai su neapykantos nusikaltimais ES.

Apie 3 proc. europiečių nuolat gyvena užsienyje.