Biudžeto įsipareigojimai sudaro 142,6 mlrd. eurų, mokėjimai – 135,5 mlrd. eurų, pranešė Lietuvos pirmininkavimo spaudos tarnyba.

"Tai svarbus žingsnis visai Europos Sąjungai. Sutarėme sustiprinti tokių prioritetinių sričių kaip ekonominis augimas, darbo vietų kūrimas, inovacijos ir humanitarinė pagalba finansavimą. Buvo sustiprintos ES migracijos, prieglobsčio ir sienos apsaugos agentūros, taip pat Europos finansinės priežiūros agentūros",– pranešime sakė Lietuvos finansų viceministras, Ekonominių ir finansinių reikalų tarybos biudžeto klausimais pirmininkas Algimantas Rimkūnas.

Anot pranešimo, kompromisas dėl biudžeto buvo pasiektas, kai EP pataisė ES Tarybos poziciją, padidindamas mokėjimus 1,4 mlrd. eurų, o įsipareigojimus – 855 mln. eurų. Taryba ir Parlamentas turi formaliai patvirtinti sutarimą per 14 dienų.

Beveik pusė biudžeto, 64 mlrd. eurų, bus skirta išmaniojo ir visapusiško augimo iniciatyvoms. Šioje srityje bus gerokai padidintas mokslo tyrimų, inovacijų ir švietimo finansavimas, be to, 47,5 mlrd. eurų įsipareigojama skirti sanglaudos politikai.

Be to, susitarta, jog iš ES solidarumo fondo skiriama 400,5 mln. eurų Austrijai, Čekijai, Rumunijai ir Vokietijai, nukentėjusioms nuo gamtos nelaimių. Dalis sumos, 150 mln. eurų, bus finansuojama iš 2014 metų biudžeto.