Kaip rašo www.theparliament.com, 2013 m. spalio 22 d. tapo labai liūdna diena ES. Atsisakydamas paremti asmens teisę priimti informuotus ir atsakingus sprendimus dėl seksualinio ir reprodukcinio gyvenimo, EP pasiuntė klaidingą signalą ES gyventojams.

„Dėl neskaidraus dešiniųjų ir ultradešiniųjų politinių grupių aljanso bei politinėms grupėms nepriklausančių EP narių bei kai kurių Europos liaudies partijos (EPP) narių, pranešimas buvo grąžintas atgal į komitetą, kur turės būti balsuojama iš naujo. Kaip jau turėjau galimybę pasakyti per balsavimą, tai turi mažai prasmės, nes EP Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto nariai dauguma balsų palaikė ataskaitą pirmąjį kartą, kas, labai tikėtina, įvyks ir antrąjį kartą.

Kai kurie EP nariai pasirinko sprendimo priėmimo vilkinimą, nepaisant galimybės pasireikšti šiuo svarbiu klausimu, likus vos keliems mėnesiams iki EP rinkimų. Kaip šie EP nariai gali paaiškinti rinkėjams, kad jie nesuteikia prieigos prie saugaus aborto net ir išprievartavimo atvejais, kai moters gyvybė atsiduria pavojuje? Kaip jie pasiteisins, kad yra prieš visapusišką seksualinį švietimą mokyklose, kai yra įrodymų, kad tai prisideda prie paauglių nėštumo atvejų bei lytiniu keliu plintančių ligų (LPL) mažinimo?
Nemažai meluojama apie šios ataskaitos turinį dėl labai agresyvios kampanijos, kuriai vadovauja konservatyviausi ES judėjimai. Šios ataskaitos priešininkai peržengė racionalumo ribą bei sveiką protą. Jei tai buvo reakcija į rezoliuciją, kas atsitiktų, jei būtų inicijuotas teisės aktas?

Šioje ataskaitoje pateikiama labai detali seksualinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių analizė, apimanti svarbius aspektus, tokius kaip visapusiško seksualinio švietimo tarp mergaičių ir berniukų poreikis, nėštumo ir gimdymo apsauga, kovojant su gimdyvių mirtingumu, bei poreikis apsaugoti kontracepciją ir saugų abortą. Taip pat ataskaitoje apžvelgiamas smurtas lyties pagrindu, susijęs su seksualine ir reprodukcine sveikata ir teisėmis, LPL prevencija ir gydymu, įskaitant ir ŽIV/AIDS. Galiausiai, šioje rezoliucijoje taip pat pripažįstama, kad seksualinė ir reprodukcinė sveikata ir teisės – tai ne tik žmogaus teisių klausimas, bet taip pat ir būdas siekti lyčių lygybės bei moterų teisių stiprinimo.

Dabartinis politinis ir ekonominis kontekstas nėra palankus seksualinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių pripažinimui bei pagarbai. Tarp ES šalių narių stebima lygios prieigos prie sveikatos paslaugų mažėjimo tendencija. Be to, labai konservatyvus požiūris į seksualinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių klausimą stebimas visose ES šalyse bei ypač aiškiai išreikštas tokiose šalyse kaip Ispanija.

Verta pastebėti, kad kliūtys abortams taip pat vis labiau kuriamos šalyse, kur abortai yra legalūs. Iš esmės, moterims tenka susidurti su nevaldomu reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugų suteikėjų protestu, privalomais laukimo periodais ar šališka psichologine pagalba. Gydytojų dorovingo protesto praktikavimas kliudo daugybei moterų gauti reprodukcinės sveikatos paslaugas, tokias kaip informaciją apie kontracepciją, prieiga prie jos bei jos įsigijimas, bei teisėtas nėštumo nutraukimas. Negalime leisti moterims ir toliau mirti dėl to, kad jos neturi prieigos prie teisėto ir saugaus aborto.

Nėra sąžininga, kad finansines galimybes turinčios moterys iš šalių, kuriose abortai vis dar neteisėti (Airijos, Lenkijos ir Maltos) turi galimybių keliauti į užsienį pasidaryti abortą, o vargingiau gyvenančioms moterims iš tų pačių šalių tenka daryti nelegalius ir nesaugius abortus“, - dėstė savo nuomonę europarlamentarė.