Apie naująją programą papasakojo EP nuomonę šiuo klausimu parengusi Doris Pack.

- Kuo skirsis „Erasmus+“ programa nuo daugeliui studentų gerai pažįstamos „Erasmus“?

- „Erasmus“ bus įtraukta į naująją programą, kuri taip pat apims formalų švietimą ir neformalų ugdymą, profesinį mokymą, sportą bei kitas jaunimui skirtas programas. Siekiant išlaikyti „Erasmus“ firminį ženklą, jį atspindės naujos programos pavadinimas.

„Erasmus+“ sujungs visas dabartines ES švietimo ir mokymo paramos programas („Erasmus“, „Erasmus Mundus“, „Comenius“, „Leonardo da Vinci“ „Grundtvig“ ir „Veiklus jaunimas“) bei pirmąkart įtrauks sportą.

- Ar naujoji programa taip pat įtrauks su švietimu nesusijusias programas?

- Jei „Erasmus+“ neegzistuotų, turėtume ją išrasti. Tai programa, kuri suteikia pridėtinės vertės regioninėms, nacionalinėms, o kartais ir vietos iniciatyvoms švietimo ir jaunimo politikos srityje.

Joje išlaikėme vis tai, kas geriausia, ir patobulinome ją, įtraukdami paramą siekiantiems magistro studijų užsienyje. Šioms studijoms „Erasmus+“ lėšomis bus teikiamos paskolų garantijos.

Ji taip pat apims Europos savanorių tarnybą, kuri suteikia galimybę išbandyti save ir įgyti darbo patirties užsienyje, užtikrindama pragyvenimą ir socialines garantijas.

- Ar „Erasmus+“ gali padėti spręsti šiuo metu itin aktualią jaunimo nedarbo problemą?

- Nors „Erasmus+“ nėra skirta kovai su nedarbu, tačiau jos pagalba įgyti nauji įgūdžiai, kaip antai naujų užsienio kalbų mokėjimas ar didesnis kompiuterinis raštingumas, galėtų padėti rasti geresnį darbą, – galbūt netgi kitoje šalyje. Mobilumas suteikia daug naujų galimybių.

Naujoji programa, dėl kurios jau sutarta su Taryba, turėtų būti patvirtinta lapkričio 19–21 d. EP plenarinėje sesijoje.