Ypatingas dėmesys skiriamas teisės į judėjimo laisvę išaiškinimui, tinkamų kompensacinių priemonių nacionaliniu lygmeniu suteikimui, jei asmuo patyrė diskriminaciją, bei ES kontaktų ir informacijos dalinimosi siūlymui. 

Kaip rašo www.neurope.eu, EP atstovė Edit Bauer teigia, kad „ES valstybių narių piliečių teisė dirbti kitoje ES valstybėje įtvirtinta ES sutartyje bei ES teisės aktuose. Tačiau diskriminacija tautiniu pagrindu vis dar išlieka. Šiuo teisės aktu siekiama išaiškinti, palengvinti bei sėkmingiau naudotis šiomis teisėmis pagal egzistuojančius ES teisės aktus, o ne sukurti naujus ar ES valstybėms narėms skirti naujų įsipareigojimų. Puikiai funkcionuojanti vieninga rinka turėtų apimti laisvą bei sklandų darbo jėgos judėjimą be jokių kliūčių.“

Pateikiamais paskaičiavimais, 2012 m. 6,6 mln. ES šalių narių piliečių gyveno ir dirbo kitoje ES šalyje narėje, o tai sudarė daugiau nei 3 proc. visų ES dirbančių asmenų. Dar 1,2 mln. ES valstybių piliečių gyveno vienoje ES šalyje, o dirbo kitoje. Tačiau 2011 m. atlikto tyrimo duomenimis, 15 proc. ES šalių piliečių nedirbtų kitoje ES šalyje dėl to, kad tam būtų per daug kliūčių.

Naujosios priemonės

Naujosios priemonės, priimtos EP narių, skirtos socialinių partnerių (NVO, asociacijų, prekybinių sąjungų) vaidmens padidinimui, remiant ES dirbančius asmenis, kurie susiduria su diskriminacija tautiniu pagrindu, teisiniuose procesuose.

EP nariai taip pat pateikė siūlymą, kad Europos Komisija (EK) ir ES šalys narės turėtų įkurti nacionalinių kontaktų dalinimosi tinklą tam, kad būtų pagerintas bendradarbiavimas tarp ES šalių narių, priverčiant vykdyti darbuotojų iš kitų ES šalių teises. Taip pat pažymima, kad šalių vyriausybės  turėtų sėkmingiau naudotis informacija ir pagalbos tarnybomis, tokiomis kaip „You Europe“, „SOLVIT“, „EURES“, „Enterprise Europe Network“ ir „Points of Single Contact“.

Be to, EP nariai patikslino, kad nuolatiniai, sezoniniai, pasienio ir individualią veiklą vykdantys darbuotojai pagal galiojantį ES reglamentavimą turi teisę vykti dirbti į kitas ES šalis nares.
Galiausiai į naująsias priemones įeina sveikatos ir darbo saugos bei prieigos prie viešojo įdarbinimo paslaugos, kurios įtrauktos į įdarbinimo prieinamumą ir sąlygas.