Šiame susitikime europarlamentaras Vytautas Landsbergis teiravosi apie ES nuoseklaus bendradarbiavimo galimybę su NATO, kai prireikia, ir konkrečiai apie paminėtą „galimą demokratijų, gal tiesiog ES, "norinčiųjų koaliciją" (angl. "coalition of willing"), kuri veiktų bendrai ir solidariai, taip pat naudodama jungtines pajėgas užtikrinant taiką bei agresijos prevenciją“.

V. Landsbergio matymu, kartais ši formuluotė būdavo naudojama norint apeiti šališkus tam tikrų interesų veto Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

„Dažniausiai šį naują modelį aršiai kritikavo veto naudojančios valstybės, kad užkirstų kelią veikti "norinčiųjų koalicijai" padarant ją tarptautiškai nelegalia – tokiu būdu suteikiant Rusijai ir Kinijai viršesnį balsą pasaulio saugumo klausimuose. Pastaruoju metu ši įtampa auga dar labiau – nieko be mūsų!“, - pastebi Lietuvos politikas.

„Tuo metu, kai nei Rusija, nei Kinija dar nėra ES narės, o Europos saugumo ir gynybos "norinčiųjų koalicija" yra minima kaip galimybė, ar tai reiškia tolesnę atitinkamų strategijų plėtrą gruodžio mėnesį viršūnių susitikime, bent jau neatsisakant galimų Europos veiksmų, nors Rusija skelbtų, jog tai nelegalu?“, - V. Landsbergis prašė pakomentuoti diskusijos prelegentų.

Kadangi nė vienas trijų pranešėjų nepalietė pakartotinai šio klausimo, V. Landsbergio įsitikinimu, atsakymas institucijose subręs vėliau.