Konferencijoje kalbėjusi prezidentė teigė, kad integruota ES vidaus energetikos rinka žymiai sumažintų energijos išteklių kainas ir padidintų ES konkurencingumą. Paskaičiuota, jog sukūrus vidaus rinką, ES per metus sutaupys apie dešimtimis milijardų eurų vien tik elektros energijos išlaidoms. Todėl, pasak Prezidentės, politikai turi imtis žingsnių prieinamai ir saugiai Europos vidaus energetikos rinkai sukurti.

„Europos Sąjunga labiau nei bet kada turi investuoti į energetines jungtis ir konkurencingą vietinę gamybą - tik taip sumažinsime priklausomybę nuo išorinio tiekėjo. Taip pat būtina kuo greičiau sukurti ES vidaus energetikos rinką, užbaigti strategines jungtis ir panaikinti atskirų ES regionų energetinę izoliaciją. Visi turime dėti bendras pastangas, kad žmonės už energiją mokėtų mažesnes kainas", - sakė prezidentė.

Prezidentė pabrėžė, kad Europos energetikos tinklas turi būti kuriamas kuo sparčiau, o bendrų interesų projektai turi būti užbaigti iki 2020 metų. Taip pat būtina planuoti tolesnį Europos infrastruktūros tinklų tęsimą, analizuoti ES bendro interesų projektų įgyvendinimą, taikyti modernias technologijas, žymiai mažinančias anglies dioksido į aplinką išmetimą.

Europos Komisija į prioritetinių projektų sąrašą yra įtraukusi 15 projektų iš Baltijos šalių, tarp jų 6 Lietuvos projektai: Lietuvos-Latvijos dujotiekio pajėgumų padidinimas, Lietuvos-Lenkijos dujotiekis, Baltijos šalių sinchronizacija su Vakarų Europos elektros tinklais (LitPolink 1 ir LitPolink2) ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės pajėgumų padidinimas. Jų įgyvendinimui bus skirtas finansavimas iš 2014-2020 m. ES biudžeto.

D. Grybauskaitė taip pat akcentavo, kad Baltijos energijos rinkos jungčių planas yra geras regioninio bendradarbiavimo pavyzdys, kuris turėtų būti stiprinamas visoje ES, nes energija regioniniu lygmeniu gali būti gaminama ir vartojama racionaliau.

Pasak jos, tik toliau laikydamasi koordinavimo ir solidarumo politikos bei atsispirdama įvairiapusiam spaudimui, ES sukurs efektyviai veikiantį ir integruotą Europos energetikos tinklą.