Kiekvieną dieną 8:01 rytoj iš Baltarusijos miesto Bresto išvyksta traukinys į Lenkijos miestą Terespolį. Šiuo maršrutu kasdien kursuoja trys traukiniai, tačiau rytinis būna ypač apkrautas. Paprastai daugiau nei pusė važiuojančių yra iš Šiaurės Kaukazo – regiono, priklausančio Rusijos Federacijai, apimančio Čečėniją, Ingušiją, Šiaurės Osetiją ir Dagestaną. Kaip rašo DW, kartais vienu metu šiuo 20 minučių trunkančiu maršrutu ES pasienį kerta apie 300 atvykėlių.

Vis daugiau asmenų iš Rusijai priklausančio Šiaurės Kaukazo regiono vyksta iš Baltarusijos į Lenkiją, kur didžioji jų dalis tuojau pat gauna prieglobsčio prašančiojo statusą. Lenkijos pasienio tarnybos duomenimis, 90 proc. visų prašymų suteikti prieglobstį pateikiami kertant Bresto ir Terespolio pasienį.

Kryptis – Vakarų Europa

Pasų kontrolė Baltarusijos traukinių stotyje dažniausiai nėra problema atvykėliams iš Šiaurės Kaukazo. Baltarusijos pasienio tarnautojai neprivalo tikrinti, ar Rusijos piliečiai turi ES vizą, jei tik turi patikrinti, ar viskas gerai su jų pasais.

Kai traukinys atvyksta į Terespolį, asmenys, turintys galiojančią ES vizą, išleidžiami iš traukinio pirmiau. Neturintiems vizų kartais tenka laukti keletą valandų traukinyje, kol Lenkijos pasienio tarnautojai nuveda juos į specialią patalpą, kur jie yra apklausiami Lenkijos pareigūnų. Dažnai prašantys prieglobsčio asmenys gauna patarimų iš savo pažįstamų kaukaziečių Baltarusijoje, ką reikėtų sakyti.

Jei Lenkijos pareigūnus pavyksta įtikinti, kad jie buvo priversti palikti savo šalį, šiems asmenims leidžiama likti iki tol, kol paaiškės, ar jiems suteikiamas prieglobstis. Tačiau pasiseka tik keletui. Didžioji dalis įsodinama į traukinį ir gražinama atgal į Baltarusiją. Kitą dieną daugelis jų mėgina iš naujo, nes neketina grįžti namo į Šiaurės Kaukazą. Dažnai šie žmonės lieka Breste, kol pasitaiko kita galimybė patekti į ES.

Pelningas verslas

Pastaruosius keletą metų, būsto nuoma atvykėliams iš Šiaurės Kaukazo tapo pelningu verslu Bresto gyventojams. Nekilnojamojo turto agentai teigia, jog tai turėjo poveikio ir bendrai būsto nuomos rinkai. „Pelningiau apgyvendinti atvykėlį iš Čečėnijos, Dagestano ar Gruzijos vienai nakčiai, nei nuomoti būstą vietiniams gyventojams“, - pasakojo Jevgenijus, dirbantis su žmonėmis, kurie parūpina būstą atvykusiems iš Kaukazo. Butas šeimai gali kainuoti iki 100 JAV dolerių (apie 252 litai) už parą.

Tranzitu per Lenkiją į Vokietiją

Tik apie 30 proc. prašančiųjų prieglobsčio praeina visą prieglobsčio suteikimo procedūrą Lenkijoje. Didžiajai daliai atvykėlių iš Kaukazo Lenkija nėra galutinis tikslas. Jie greitu metu palieka šią šalį ir nelegaliai keliauja į kitas ES šalis, pavyzdžiui, Vokietiją.

Dažniausiai šie asmenys nežino, kad, remiantis ES teisės aktais, jie negali pretenduoti į prieglobstį kitoje ES valstybėje narėje, jei jau yra pateikę prašymą suteikti prieglobstį Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje. Reikėtų nepamiršti, kad šie asmenys gali būti deportuoti atgal į Lenkiją. Tačiau atvykėliams iš Šiaurės Kaukazo toks variantas vis tiek priimtinesnis, nei grįžimas į tėvynę.