Ataskaitoje pavadinimu „Informacijos saugumo pavojų, kylančių dėl naudojimosi mobiliaisiais prietaisais organizacijose, ištyrimas“ žvelgiama į mobiliuosius telefonus, kuriuos grąžino darbuotojai iš 500 didžiųjų ES įmonių, bei pateikiamos išvados, jog jie galėjo turėti prieigą prie didžiulio kiekio įmonės ir asmeninės informacijos.

Kaip rašo www.euractiv.com, didėjantis mobiliųjų prietaisų naudojimas darbo tikslais kelia potencialių saugumo pavojų bei skatina nusižengimus tiek asmeninės, tiek ir įmonių informacijos lygmenimis.

Kaip teigia ataskaitos autoriai, potencialus informacijos nutekinimas taip pat gali kelti pavojų valstybiniams duomenų apsaugą reglamentuojantiems įstatymams.

Mokslininkai įsitikinę, kad dabartiniai duomenų apsaugos įstatymai ir procesai nespėja vytis išmaniųjų telefonų naudojimosi verslo sektoriuje. Vien per 2011 m. naudojimasis išmaniaisiais telefonais ES išaugo 22 proc.

Dar daugiau rūpesčių keliančios problemos

„Computer Forensics“ bei „E-discovery MSc“ programų direktorius iš Glazgo universiteto Bradas Glissonas teigia, jog, kadangi šis tyrimas skirtas ekonominės klasės telefonams, netgi palyginti mažai funkcijų turintys telefonai gali kelti įmonėms potencialiai reikšmingą pavojų.

„Duomenų, kaupiamų įmonėms priklausančiuose mobiliuose prietaisuose, pobūdis apima įmonės bei asmeninę informaciją, kas potencialiai kelia pavojų tiek įmonei, tiek ir pačiam asmeniui“, - teigia B. Glissonas.

„Šis tyrimas akivaizdžiai parodo, kad reikia atitinkamų įstatymų bei taisyklių, apibrėžiančių šių prietaisų naudojimąsi, apsaugą bei ištyrimą, nustatymą bendrajame verslo modelyje.

Sausio mėn. ataskaitoje, kurią pateikė Europos tinklų ir informacijos apsaugos agentūra (ENISA), taip pat teigiama, kad kibernetinių atakų, nutaikytų į išmaniuosius telefonus ir socialinius tinklus, skaičius artimiausiais metais tik augs.

Ataskaitoje aptariami kylantys pavojai ateinančiais metais bei teigiama, jog mobiliesiems telefonams kils papildomas pavojus, nes šių priemonių naudojami ryšio kanalai dažnai yra mažiau saugūs nei įprastinės kompiuterinės sistemos.