BBC siūlo citatų rinkinį iš skirtingų pasaulio šalių redakcijų publikuotos medžiagos.

Ispanija

„Plataus masto Ispanijos piliečių šnipinėjimui šalies valdžia turi duoti ryžtingą atkirtį (...). Užsienio reikalų ministerija turėtų oficialiai išreikšti savo pasipiktinimą. Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy turi palaikyti Vokietijos ir Prancūzijos iniciatyvas. Šiandien pat valstybės prokuroras turi iškelti Nacionalinio saugumo agentūrai kaltinimus dėl privataus milijonų ispanų gyvenimo neliečiamumo pažeidimo, už ką, remiantis Baudžiamojo kodekso 197 straipsniu, gresia iki 4 metų kalėjimo“. (Redakcinė „El Mundo“ skiltis)

„Transatlantinio pasitikėjimo griūtis akivaizdi, galimos reikšmingos pasekmės demokratijos ateičiai, jei sprendimas nebus rastas daugiau ar mažiau greitai (...). Artimiausiomis dienomis delegacija iš Europos aplankys JAV prezidentą Baracką Obamą tam, kad užduotų klausimą dėl šnipinėjimo prielaidų. Tai turi tapti abipusio pasitikėjimo atkūrimo momentu“. (Redakcinė „La Vanguardia“ skiltis).

„JAV prezidentas Barackas Obama nėra pirmasis prezidentas, šnipinėjantis kitų valstybių vadovus, įskaitant ir sąjungininkus. Jis skiriasi tuo, kad kovoja su didžiulio masto terorizmo pavojumi. B. Obama naudojasi naujųjų technologijų teikiamais privalumais, nes yra pasaulio pažeidžiamumo auka, kur informacija sklinda nepaliaujamai, o paslaptys atsiskleidžia per keletą sekundžių“. (Redakcinė „ABC“ skiltis).

Kinija

„Amerikos valdžia atsidūrė tarptautinės informacinės audros epicentre, kurią sukėlė šios šalies šnipinėjimas (...). Prancūzija, Vokietija ir bet kuri kita šalis iš 28 ES priklausančių valstybių šiuo metu atsidūrė sudėtingoje situacijoje: viena vertus, būtina išreikšti pyktį dėl pasiklausymo iš JAV pusės, bet tuo pačiu vertėtų vengti visko, kas gali neigiamai atsiliepti šių šalių ilgalaikiams strateginiams ryšiams su JAV“. („Beijing News“)

Rusija

„Jie įprato su nieko nesiskaityti, aukščiau visko iškeldami savo valstybės saugumą. Dėl šios priežasties Vašingtonas neketina pančioti savęs jokiais įsipareigojimais šioje srityje“. (Rusijos mokslų akademijos JAV ir Kanados instituto direktoriaus pavaduotojo Pavlo Zolotariovo komentaras, publikuotas laikraštyje „Izvestija“).

„Sudėti taškus ant i – Europos lyderių politinio prestižo klausimas. Šis skandalas gali sukelti eilės susitarimų tarp ES ir JAV peržiūrėjimą ir netgi sustabdyti derybas dėl Laisvos prekybos zonos kūrimo. („PBK Daily“)

Izraelis

„Problema slypi ne šnipinėjime. Jis egzistavo ir egzistuos visada (...). Amerikiečių problema tame, kad jie buvo pagauti vidury baltos dienos su įkalčiais. Tačiau svarbiausias yra jų apetitas, o jis nepasotinamas“. („Yisrael Hayom“)

Iranas

„Draugų ir priešų šnipinėjimas, matyt, dalis žaidimo, kurį vykdo Amerikos žvalgyba“. (Irano televizijos kanalo „Press TV“ žinių pranešėjas)

„JAV nepasitiki netgi savo sąjungininkais, o Baltųjų rūmų sprendimas šnipinėti Europos lyderius akivaizdžiai liudija apie šį nepasitikėjimą“. („Javan“)

„Tai dar vienas patvirtinimas, kad vakarietiškoje politikoje vyrauja dvigubi standartai žmogaus teisių srityje (...). Šie šnipinėjimo atskleidimai rodo, kad Amerika negaili net ir savo sąjungininkų, kai kalbama apie savų interesų apsaugą“. („Hamayat“)

Sirija

„Matyt, JAV administracija nusiteikusi riboti laisves, įskaitant ir asmenines. Tai paaiškėjo dėl amerikietiškų šnipinėjimo skandalų, kurių metu išaiškėjo, jog buvo sulaužyta daugiau nei 35 pasaulinių lyderių asmeninių telefoninių pokalbių paslaptis. Nusižengimų atskleidimas, kurį įvykdė Vašingtono sąjungininkai, akivaizdžiai demonstruoja intelektualinio ir moralinio smukimo lygį, kuriame skendi amerikietiškas ir pasaulinis imperializmas“. („Tishrin“)

Saudo Arabija

„Galbūt JAV atėjo laikas suvokti, kad sąjungų sudarymas su kitais reikalauja tam tikro bendro pasitikėjimo lygio, o vienas svarbiausių pasaulinių aljansų formavimo principų – tai pagarba kitos valstybės interesams“. („Al-Watan“)

Indija

„Tai, kad ši informacija nebūtų pasiekusi visuomenės, jei ne Edwardo Snowdeno atskleidimas, ir niekas nesužinotų, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra šnipinėja ne tik įtariamus terorizmu, bet ir valstybių lyderius, demonstruoja, kaip stipriai mes priartėjome prie distopijos, aprašytos George Orwell‘o knygoje „1984-ieji“.