Savo šaltinių EP viduje turintis lobistas sutiko duoti MyEP išskirtinį interviu apie elektronines cigaretes, apie kurių galimą poveikį sveikatai nuomonės kol kas labai nevienareikšmiškos.

Kokia Jūsų nuomonė apie elektronines cigaretes?

Elektroninės cigaretės – tai technologija, turinti didelį potencialą saugoti gyvybes, išvengti ligų bei suteikti rūkaliams tai, ko jie nori, neišleidžiant mokesčių mokėtojų pinigų. Technologija, galinti pakeisti cigaretes, suteikianti vartotojams geresnius pojūčius bei beveik nekelianti žalos sveikatai, - tai tikras perversmas. Turime kuo daugiau skatinti šių produktų vartojimą, kad jie kuo labiau konkuruotų su cigaretėmis, o ne žlugdyti elektronines cigaretes besaikiu biurokratiniu reglamentavimu.

Ar tiesa, kad elektroninės cigaretės gali padėti rūkoriams mesti rūkyti? Vyrauja nuomonė, kad jei žmogus nusprendė mesti rūkyti, jis neturėtų įprastų vienų cigarečių keisti į elektronines, jis turėtų apskritai nerūkyti.

Taip, tai gali padėti mesti rūkyti, šis būdas teikia daug daugiau vilčių nei kiti rūkymo metimo būdai. Tai – būdas, tinkamas asmenims, kurie negali ar nenori nustoti vartoti nikotiną bei gali jį vartoti mažai rizikuodami sveikata. Esminis skirtumas tas, kad elektroninės cigaretės pakeičia rūkymą, bet neverčia žmonių patirti nikotino vartojimo nutraukimo bei trūkumo, jaučiamo visiškai metus rūkyti.

Kai kurie žmonės mano, kad visi turėtų mesti rūkymą bei nikotino vartojimą, tačiau ne visi laikosi šios nuomonės. Kyla klausimas, kas gi iš tiesų veikia? Daug lengviau padėti kai kuriems asmenims pereiti nuo rūkymo prie elektroninės cigaretės nei visiško atsisakymo, taigi geriausi sveikatos rezultatai pasiekiami paskatinant didžiąją žmonių dalį mesti rūkyti, o elektroninės cigaretės suteikia naują būdą tam pasiekti.

Kaip elektroninės cigaretės turėtų būtų reguliuojamos?

Turi būti taikomas vienas esminis principas: rinkos sąlygos, sudarytos elektroninėms cigaretėms, neturi būti sudėtingesnės nei cigaretėms. Tikiuosi, kad tai yra akivaizdu. Todėl manau, kad elektroninės cigaretės neturėtų būti reglamentuojamos.

Elektroninių cigarečių priskyrimas gydomosioms priemonėms užtraukia didžiulius ir nereikalingus mokesčius, naštą bei apribojimus, dėl ko netiesiogiai palaikomos cigaretės.

Spalio 8 d. Europos Parlamentas (EP) parodė, kad ši paprasta mintis buvo suprasta ir balsavo prieš elektroninių cigarečių priskyrimą medicininėms priemonėms. Tūkstančiai elektroninių cigarečių vartotojų pasirašė kreipimąsi į Europos Parlamentą (EP), kuriame buvo išdėstyta, jog šie produktai nėra medicininės priemonės ir kad nėra prasmės priimti mažai pritaikomą, pernelyg griežtą bei apribojantį medicininių priemonių reglamentavimą.

EP Teisės reikalų komitetas nusprendė, kad šis vertinimas būtų neteisėtas bei, tikėtina, strigtų Europos Teisingumo Teisme. Tikiuosi, kad Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Lietuva dėmesingai išklausys EP ir dar kartą persvarstys šį klausimą. Šis produktas gali būti reglamentuojamas vartotojų apsaugos taisyklių, reikalaujančių, kad gaminiai būtų saugūs, veiktų taip, kaip numatyta ir būtų tiksliai apibūdinti. Jau yra mažiausiai 17 ES direktyvų, taikomų elektroninėms cigaretėms, ir, jei būtina, šis skaičius gali būti papildytas specifiniais standartais dėl elektroninių cigarečių naudojimo ir saugumo.

Tarp jaunų žmonių rūkymas - tai tarsi mados šauksmas. Jei elektroninės cigaretės būtų traktuojamos kaip medikamentas, o ne tabako gaminys, tai reikštų, kad jų net vaikai galėtų įsigyti paprasčiau. Kaip galima būtų užtikrinti, kad to nebūtų ir vaikai būtų apsaugoti nuo elektroninių cigarečių?

Nepanašu, kad vaikus ar paauglius domintų šie gaminiai. Jei jie juos ir naudoja, tai jie daro vietoje cigarečių rūkymo. Taip pat reiktų nepamiršti, kad, skirtingai nuo rūkymo, alkoholio ir kitų dalykų, kuriuos išmėgina paaugliai, elektroninės cigaretės iš esmės nėra žalingos. Taigi manau, kad mums reikia garantijų, susijusių su reklama ir prekybos apribojimais asmenims, jaunesniems nei 18 metų.

Tačiau turime būti atsargūs ir nedaryti dalykų, kurie trukdytų suaugusiems įsigyti elektronines cigaretes, nes suaugusiems perėjus nuo cigarečių rūkymo prie elektroninių cigarečių naudojimo, sulaukiama gerų rezultatų sveikatos požiūriu. Elektroninių cigarečių oponentai dažnai neatsižvelgia į sveikatai keliamus šių priemonių ribojimo pavojus, nes tai reiškia, kad mažiau rūkalių pereis prie elektroninių cigarečių.

Neseniai buvo atliktas tyrimas parodė, kad 5 minutes parūkius elektroninę cigaretę, padidėja rizika susirgti plaučių vėžiu. Kaip galima siūlyti reguliuoti elektronines cigaretes kaip medikamentus, jei jos gali pakenkti?

Šių tyrimų rezultatai neatrodo įtikinami bei reikalauja detalesnio įvertinimo. Yra pavienių atvejų, kai žmonės, jau turintys sveikatos sutrikimų, patiria neigiamų reakcijų, kai kuriems žmonėms reikia laiko, kad priprastų prie elektroninių cigarečių, be to, būna atvejų, kai asmenys gali būti alergiški ingredientams. Tačiau beveik viskas, ką žmonės vartoja, gali kelti neigiamą reakciją. Tačiau milijonai asmenų šiuo metu naudoja elektronines cigaretes, o neigiamos reakcijos lygis labai žemas. Šie produktai neturėtų būti vertinami kaip medicininės priemonės, nes jos negydo susirgimo. Svarbu tai, kad elektroninės cigaretės daug saugesnės bei tapo patenkinama cigarečių alternatyva.

O kaip dėl galimos elektroninių cigarečių žalos, jas vartojant ilgą laiką?

Be jokios abejonės, negalime būti įsitikinę dėl ilgalaikių pasekmių. Tačiau, įvertinę, kas yra jų sudėtyje, bei kaip jos veikia, žinome, kad jos daug mažiau pavojingos nei cigaretės. Skirtingai nuo cigarečių, nėra deginamos dervos ar karštos toksinės dujos, sukeliančios vėžį bei širdies ir plaučių ligas. Įmanoma, kad tam tikros problemos kils, tačiau, jei taip atsitiks, galėsime nustatyti bei imtis atitinkamų priemonių.

Daugelis žmonių susierzina, kai kas nors rūko elektronines cigaretes kine ar kitoje viešoje vietoje. Ar jūs sutinkate, kad elektroninių cigarečių rūkymas viešose vietose turėtų būti uždraustas, kaip tai buvo padaryta su įprastinėmis cigaretėmis?

Neabejotinai, jokio įstatyminio draudimo neturi būti, nes kitiems asmenims nedaroma jokios žalos, net aplinkinių plaukai ir rūbai neįgauna kvapo. Manau, tai elektroninės cigaretės naudotojo mandagumo klausimas bei kino teatro ar kitos viešos vietos savininko sprendimų klausimas. Tikiuosi, kad didžioji savininkų dalis leis naudoti elektronines cigaretes, nes leidimas naudotis elektroninėmis cigaretėmis viešose vietose – puikus būdas sudominti rūkalius pereiti prie elektroninių cigarečių bei gera sveikatinimo priemonė.