Kaip rašo www.euractiv.com, EK įnikusi į ilgai trunkančius mėginimus apibrėžti ES „Ecolabel“ ženklo kriterijus unitazų ir pisuarų vandens nuleidimui.

„Pirminis kriterijų unitazams nustatymo tikslas – padidinti vandens panaudojimo efektyvumą“, - teigė už aplinką atsakingo eurokomisaro Janezo Potočniko atstovas spaudai Joe’as Hennonas.

Valstybių vertinimai ir esminiai pastebėjimai

Ekspertų teigimu, Nyderlanduose, o greitu metu ir Prancūzijoje, nebus galima montuoti unitazų, kurie nuleidžia daugiau nei 6 litrus vandens per vieną kartą. Portugalijoje taip pat turėtų būti įvesti tokie patys apribojimai. Jungtinėje Karalystėje (JK) nauji klozetai, nuleidžiantys daugiau nei 6 litrus vandens per vieną kartą yra draudžiami, tuo tarpu unitazų, nuleidžiančių mažiau nei 6 litrus per vieną kartą, montavimas skatinamas.

Remiantis EK dokumentais, maksimaliai vandens pisuaruose per vieną nuleidimą turi būti mažiau nei litras, o unitazuose – ne daugiau 5 litrų per vieną nuleidimą.

Tačiau siūlymas apriboti vandens kiekį vienam nuleidimui pisuare iki 0,5 litro buvo atmestas, nes „nėra įgyvendinamas“. Taip pat buvo atmestas ir siūlymas apriboti vandens kiekį vienam nuleidimui klozete iki 3 litrų, nes, remiantis internete paviešintais dokumentais, tolimesnis panaudojamo vandens kiekio mažinimas iki 3 litrų per vieną nuleidimą sumažintų galimybę taikyti ES „Ecolabel“ ženklą šiai gaminių grupei dėl nedidelės rinkos dalies.

Ekspertai sutaria, kad du „esminiai elementai“, darantys poveikį unitazuose ir pisuaruose sunaudojamam vandeniui, tai jų sumodeliavimas ir besinaudojančiųjų įpročiai. Kalbant apie besinaudojančiųjų įpročius, ekspertai nusprendė apibrėžti vidutiniškai nuleidžiamo vandens kiekį „vieno pilno nuleidimo bei trijų nepilnų nuleidimų aritmetiniu vidurkiu.“
Biurokratijos mažinimas

Nors yra priežasčių manyti, kad unitazuose ir pisuaruose sunaudojamas vanduo kelia aplinkosaugos problemų, daugelis mano, kad toks darbas – visuomeninių pinigų švaistymas.

Praėjusią savaitę D. Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas inicijavo kampaniją, skirtą ES biurokratijos bei nereikalingo reglamentavimo mažinimui.