Remiantis 2007 m. Bulgarijos įstojimo į ES sutartimi, šios šalies draudimas parduoti žemę užsieniečiams turi nustoti galiojęs ateinančių metų sausio 1 d., o bet koks šio susitarimo nepaisymas būtų vertinamas kaip ES taisyklių pažeidimas.

Kaip rašo www.euractiv.com, vargingiausia ES valstybė narė Bulgarija teigia, kad žemės kainos čia vis dar žemesnės nei turtingesnėse ES valstybėse narėse, o paklausa iš užsienio piliečių pakenktų šalies ūkininkų galimybėms įsigyti žemę.

„Privalome užkirsti kelią Bulgarijos vertingiausių resursų grobstymui“, - patikino nacionalistinės skeptiškai į ES žvelgiančios partijos „Ataka“ lyderis Volenas Siderovas.

Bulgarijos žemės ūkio ministerija praėjusią savaitę patikino, kad įmonės iš kitų šalių, tokios kaip „Qatar“ ir „Bahrain“, jau išreikė norą įsigyti žemės Bulgarijoje.

Šiuo metu užsieniečiai gali įsigyti žemę šioje šalyje, tik turėdami Bulgarijoje registruotą įmonę.

ES vidinės rinkos ir paslaugų komisaro Michelio Barnierio atstovė spaudai Chantai Hughes teigia, kad Bulgarijos stojimo į ES sutartis nenumato jokių galimybių pratęsti žemės nepardavimo periodą.

„Todėl tikimės, kad Bulgarija vykdys savo įsipareigojimus ir atvers savo rinką“, - teigė C. Hughes.

Galimų ES nuobaudų dėl tokių žingsnių klausimas suskaldė valdančiąją koaliciją, kurią sudaro Socialistų partija bei etninių turkų partija „MRF“. Bulgarijos ministras pirmininkas Plamenas Oresharski teigia, kad žemės pardavimo užsieniečiams draudimas būtų „nepraktiškas“ dėl gręsiančių pasekmių.