Europos Komisijos duomenimis, iki 2012 m. pabaigos buvo pradėta 20 tyrimų prieš Latviją, 22 prieš Lietuvą ir 24 prieš Estiją.

Skaičiuojant pagal pradėtų procedūrų mažumą, šalys atitinkamai užėmė pirmą, antrą ir trečią vietas. O štai daugiausiai pažeidimų nagrinėjimo procedūrų pradėta prieš Italiją (99), Belgiją (92) ir Ispaniją (91).

Visoje ES 2012 m. pabaigoje buvo pradėta mažiau pažeidimo bylų nei ankstesniais metais. Dažniau naudotasi problemų sprendimo mechanizmais, pavyzdžiui, sistema „EU Pilot“. Tai yra Europos Komisijos pasiryžimo bendradarbiaujant su valstybėmis narėmis spręsti problemas ir užtikrinti geresnę atitiktį ES teisės aktams, rezultatas.

2012 m. pabaigoje nebaigtų nagrinėti pažeidimo procedūrų skaičius toliau mažėjo – jis buvo 25 proc. mažesnis nei ankstesniais metais. Tai iš dalies susiję su dažnesniu sistemos „EU Pilot“ ir kitų problemoms spręsti skirtų mechanizmų, kuriuos taikant sprendžiamos problemos ir skatinama geriau laikytis ES teisės aktų, naudojimu.

Aplinkos, transporto, mokesčių, vidaus rinkos ir paslaugų sritys – tai keturios sritys, kuriose padaroma daugiausiai pažeidimų – daugiau kaip 60 proc. visų atvejų.

Vėlavimas perkelti direktyvas į nacionalinę teisę

Ankstesnėse metinėse ataskaitose konstatuota, kad valstybės narės vėluoja perkelti direktyvas į nacionalinę teisę. Tačiau, palyginti su praėjusiais metais, padėtis gerokai pagerėjo. 2012 m. pabaigoje, palyginti su laikotarpiu prieš vienus metus, dėl vėlavimo perkelti direktyvas į nacionalinę teisę pradėta 45 proc. mažiau bylų. Per praėjusius metus dauguma pažeidimo bylų dėl vėlavimo perkelti direktyvas į nacionalinę teisę pradėta prieš Italiją (36), Portugaliją (34) ir Vengriją (26), o mažiausiai – prieš Estiją (5), Nyderlandus (6) ir Švediją (6).

Kad paskatintų valstybes nares laiku perkelti direktyvas į nacionalinę teisę, Komisija toliau visapusiškai naudojosi Lisabonos sutartyje nustatyta nuobaudų sistema. 35 bylas ji perdavė Europos Sąjungos Teisingumo Teismui ir prašė skirti pinigines baudas (10 bylų prieš Lenkiją, 5 bylos prieš Slovėniją, 4 bylos prieš Nyderlandus, 4 bylos prieš Suomiją, 3 bylos prieš Kiprą, 3 bylos prieš Belgiją, po 1 bylą prieš Vokietiją, Bulgariją, Slovakiją, Liuksemburgą, Portugaliją ir Vengriją). 2011 m. Komisija buvo priėmusi tik 9 tokius sprendimus perduoti bylas Teismui.

Skundai

2012 m. užregistruotas 3 141 piliečių, verslininkų ir suinteresuotųjų šalių skundas – jais naudodamasi Komisija galėjo geriau kontroliuoti, ar ES taisyklės taikomos tinkamai.

Piliečių skundai buvo daugiausiai susiję su aplinkos, teisingumo ir vidaus rinkos bei paslaugų sritimis (atitinkamai 588, 491 ir 462 skundai) ir šiomis šalimis: Italija (438), Ispanija (306) ir Prancūzija (242).