Vytautas Landsbergis kalbėjo apie šios politikos ir programos reikšmę dviem aspektais. Pirmas jų, pasak europarlamentaro iš Lietuvos, tai "europinių vertybių plėtra mūsų Europos kaimynystėje.

Antrasis: pirmenybė europiniam bendradarbiavimui su kaimynais ir abipusis suartėjimas tarp valstybių kaimynių jų situacijoje bei visų jų, šešių, penkių ar keturių - su Europos Sąjunga, stiprinant taikos procesus ten, kur reikia tikro susitaikymo arba taika atsiduria pavojuje". Kaip vieną iš pavyzdžių jis paminėjo Kaukazą.

„Jei ES bus pajėgi vaisingiems žingsniams ta kryptimi, - pabrėžė europarlamentaras, - tai darys mūsų buvimą ir Europos misiją šiuolaikiniame pasauly labai prasmingą. Mes matome šią užduotį kaip savo geros valios pastangą ir progą kurti geresnį pasaulį“.

„Deja, viena valstybė scenoje arba už kulisų skelbia savo priešingą vertinimą ir tikslą.

- Jūs kalbate apie europinių vertybių plėtrą Rytų Europoje? Velniop su jūsų vertybėmis, kadangi mes, būdami kitokie, esame už eurazines podiktatūrines vertybes! Mūsų valdymo stilius ir tvarka turi imti viršų!

- Jūs kalbate apie suartėjimą ir sutaikymą, ir tai reikštų taikos ir bendradarbiavimo plėtrą? Velniop, tai tik jūsų prakeiktas kolonializmas, o mes, tie kitokie, bevelijam įtampas, supriešinimą ir konfliktus, nes tai naudinga mūsų manipuliavimo politikai ir tiesioginiam ar netiesioginiam valdymui!

Šios dvi nuostatos - viena Europos Sąjungos ir kita Kremliaus - vargiai suderinamos. Todėl mes neturėtumėm diskutuoti lyg atsidūrę varžybose dėl tam tikrų intereso dalykų. Ne, ponios ir ponai, taipgi draugai Kremliuje! Tai ne dalykai, ne objektai, kuriuos pasiims arba Rytai, arba Vakarai. Tai tautų valstybės, turinčios pasirinkimo laisvę. Štai kas turi būti pareikšta labai ramiai ir nuosekliai. Tik tuo būdu mes galime kreipti Rusiją į jos pačios pasirinkimą - teikti pirmenybę bendradarbiavimui su ES, nes priešiška konfrontacija su visais aplinkui atneš, galų gale, tik skurdą.", - teigė V. Landsbergis.