„Akims dumti laikas baigėsi abiem pusėms; laikas veikti“, – pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, kartu su savo kolega iš Švedijos Carl Bildtu susitikęs su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

J.Tymošenko, kurią ES laiko politinės bylos auka, paleidimas į laisvę yra svarbi sąlyga Ukrainai, siekiančiai pasirašyti Asociacijos su ES sutartį Vilniuje per viršūnių susitikimą lapkričio 28 dieną.

ES užsienio reikalų ministrai dėl Ukrainos galutinai apsispręs susitikę kiek anksčiau – lapkričio 18 dieną.

Asociacijos sutarties pasirašymas reikštų istorinį Ukrainos posūkį nuo Rusijos Vakarų link.

V.Janukovyčius yra pažadėjęs pasirašyti įstatymą, kurio pagrindu būtų leista septyneriems metams nuteistai jo amžinai priešininkei J.Tymošenko vykti gydytis į Vokietiją, jeigu toks įstatymas bus priimtas parlamente.

Tačiau jis spyriojasi Europos tarpininkų patarimui atleisti jai ir visiškai nubraukti jos įkalinimo nuosprendį – šito vis dar tebeprašo ir valdžios opozicijoje esantys J.Tymošenko šalininkai.

Kai kas Europos Sąjungoje V.Janukovyčiaus pasiūlymą vertina kaip neatitinkantį reikalavimui atsisakyti „atrankinio teisingumo“ Ukrainoje – tokia yra viena iš ES sąlygų Ukrainai, kad Vilniuje būtų pasirašyta asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis.

Du tarpininkai – airių politikas Patas Coxas ir buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis antradienį aplankė J.Tymošenko Charkove, kur ji gydoma, prižiūrima kalėjimo sargybinių. Tęsdami savo kompromisų paieškos misiją, jiedu susitiko su Ukrainos prezidento administracijos nariu ir ministru pirmininku Mykola Azarovu.

K.Bildtas nurodė, kad P.Coxui ir A.Kwasniewskiui suteiktas mandatas deryboms dėl J.Tymošenko.

„Nesigilinsime į detales, bet tai, ką jie praneš, bus lemiama. Jei bus žalia šviesa iš Coxo ir Kwasniewskio, tai reikš žalią šviesą ir Ukrainai“, – sakė K.Bildtas.

„Svarbu tai, ar apskritai bus žalia šviesa..., artėja lemiama akimirka“, – pridūrė jis.