"Nemanau, kad tai atneš žalos daugiau mums negu Rusijai. Daugiausia nuostolių teks Rusijai", - sakė A.Lukašenka pirmadienį Minske per susitikimą su NVS šalių žiniasklaidos priemonių vadovais.

Pasak jo, šuo metu stengiamasi įvertinti, kokie bus nuostoliai, jei minėtoji sutartis bus pasirašyta per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje.

"Mes ginsimės kartu, Muitų Sąjunga, jeigu matysime būtinybę, klasikiniu būdu: įvesime užtveriamuosius pramoninius muito mokesčius toms ar kitoms prekėms, jeigu bus tokia būtinybė", - tęsė A.Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas dar išreiškė savo nuomonę, kad "viešasis darbas" dėl Ukrainos Asociacijos sutarties su ES pasirašymo jau užbaigtas, ir visos šalys jau informuotos apie viena kitos pozicijas. Jo galva, "dabar reikia susėsti, atvėsti ir apsispręsti, kaip veiksime toliau. "Nėra neišsprendžiamų problemų", - pažymėjo jis.

"Mums - ir Baltarusijai, ir Rusijai, ir Kazachstanui, užduotis paprasta - apsiginti", - pridūrė A.Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas dar pažymėjo, kad Muitų Sąjungos šalys iš esėms jau dirba PPO sąlygomis.

"Tiesa, šią dieną mūsų apsaugos lygis sudaro apie 9 proc., Ukrainos - 4,5 proc. ir bus (pasirašius sutartį su ES) 2,5 proc.; tačiau tai bus kokius 5-6 metus, o paskui viskas išsilygins", - sakė jis.

Anot Baltarusijos lyderio, Ukrainos ir ES dialogas nekelia baimės.

"Mes neturime pagrindo uždrausti jai pasirašyti kokius nors susitarimus. Panašias derybas, net gilesnes, veda Rusija su ES - dėl vizų atšaukimo, laisvosios prekybos zonos. Kas tokiame fone galėtų uždrausti tokiai milžiniškai šaliai kaip Ukraina vesti derybas ir pasirašyti kokias nors sutartis", - kalbėjo A.Lukašenka.

Jis dar pabrėžė, kad svarbiausia yra tai, kad Asociacijos su ES sutartis neuždarytų kelio Ukrainai įstoti į Eurazijos Ekonominę Sąjungą.

"Bet jeigu jie pasirašys tokią sutartį ir ji bus nenaudinga ekonomiškai ir finansiškai mums ir Rusija, tai mes, žinoma, to nesieksime. Tokia mūsų bendra pozicija", - pabrėžė Baltarusijos prezidentas.