Bibliotekų atstovai susitikime pasakojo, kad Lietuvoje nacionalinės Martyno Mažvydo bei Bilo ir Melindos Geitsų fondo vykdytas bendras projektas „Bibliotekos pažangai" buvo didžiausias projektas pagal kompiuterinio raštingumo kursų dalyvių skaičių mūsų šalyje - jame dalyvavo net 80 tūkstančių Lietuvos gyventojų.

Tyrimas dėl viešųjų bibliotekų teikiamų paslaugų, atliktas 18 ES šalių, parodė, kad praeitais metais beveik 100 mln. europiečių lankėsi viešosiose bibliotekose, o 14 mln. jose naudojosi prieiga prie interneto. 24 mln. vietos viešosiose bibliotekose užsiėmė neformaliuoju švietimu ir savišvieta, ir net 250 tūkstančių darbą rado naudodamiesi bibliotekų teikiama nemokama prieiga prie interneto.

83 proc. tų, kurie naudojosi nemokamu viešosios bibliotekos kompiuteriu bei internetu, teigia, kad tai lengvina jų gyvenimą - padeda taupyti laiką ir pinigus, gerinti įgūdžius, suteikia galimybių kreiptis į vyriausybės tarnybas, o taip pat įsidarbinti ir rasti su sveikatos priežiūra susijusios informacijos.

Viešosios bibliotekos yra ypač svarbios nepasiturintiems, vyresnio amžiaus, kaimo vietovių gyventojams, nes dažnai tai yra vienintelis jiems prieinamas interneto šaltinis, suteikiantis galimybių mokytis, socializuotis bei praktiškai palengvinti kasdienį gyvenimą.

Todėl pareiškime Europos Komisija raginama pripažinti, kad viešosios bibliotekos teikia svarbias paslaugas vietos bendruomenėms bei į sunkią padėtį patekusiems asmenims, ypač skaitmeninės įtraukties, socialinės įtraukties, mokymosi visą gyvenimą ir užimtumo srityje, ir taip padeda įgyvendinti ES tikslus. Tikiuosi, kad mūsų rašytinis pareiškimas paskatins Europos Komisiją skirti daugiau dėmėsio viešųjų bibliotekų sektoriaus vystymui ES.

Šiuo metu yra renkami parlamentarų parašai, kad už šią rašytinį pareiškimą būtų balsuojama plenarinėje sesijoje.