Apie tai, ką svarbu žinoti, nusprendus ieškoti darbo svetur, kalbėjome su Europos užimtumo tarnybos (EURES) eksperte Ginta Ališevičiūte ir konsultacinės tarnybos „Jūsų Europos patarėjas“ teisės eksperte Ingrida Ilgauskiene.

Kaip rinktis darbo skelbimą

Kalbėdama apie darbo skelbimus, EURES atstovė labiausiai pataria atkreipti dėmesį į tarpininką, paskelbusį skelbimą. „Jei asmuo nusprendžia kreiptis į privačią įdarbinimo arba tarpininkavimo paslaugas teikiančią agentūrą, pirmiausia rekomenduotina pasitikrinti, ar ši agentūra yra pateikusi informaciją apie savo veiklą Lietuvos darbo biržai. Taip pat patariame pasidomėti atsiliepimais bei atidžiai susipažinti su pateikiamos sutarties sąlygomis ir įsipareigojimais“, – sako EURES tarnybos specialistė.

Kaip laiku pasirašyti darbo sutartį

Darbo sutartis ir jos nuostatos – kitas svarbus dalykas, į kurį siūlo atkreipti dėmesį ekspertai. Praktika rodo, kad lietuviai neretai linkę per daug pasitikėti darbdaviais užsienyje. Vieni nusprendžia, kad gavus darbą užtenka žodžiu susitarti dėl atlygio, kiti pasirašo sutartį užsienio kalba, kurios nemoka.

„Kai kuriose ES valstybėse narėse darbo sutartį galima pasirašyti per pirmus tris mėnesius, tačiau visiems rekomenduočiau pasirašyti darbo sutartį kaip įmanoma greičiau – tik pradėjus dirbti. Suprantama, žmonės neretai džiaugiasi vien gavę darbą ir į formalumų tvarkymą žiūri pro pirštus. Pasitaiko, kad nesąžiningi darbdaviai tuo naudojasi. Darbo sutarties pasirašymas vis atidėliojamas ir galiausiai atlyginimas nesumokamas“, – sako „Jūsų Europos patarėjo“ ekspertė I. Ilgauskienė ir pabrėžia, kad visi juridiniai susitarimai, tokie kaip darbo ar nuomos sutartys, turi būti įtvirtinti raštiškai.

„Nepasirašius sutarties nėra ir įrodymo, kad žmogus dirbo ar mokėjo pinigus už nuomą, juolab jei buvo atsiskaityta grynais pinigais. Šis aspektas itin aktualus sezoniniams darbininkams“, – sako pašnekovė.

Į tarnybą „Jūsų Europos patarėjas“, teikiančią nemokamas teisines konsultacijas ES klausimais, jau ne kartą kreipėsi laiku būtinų dokumentų svetur nepasirašę lietuviai. „Vis dėlto reikėtų atsiminti, kad darbo sutartims nėra taikoma ES teisė. Darbo santykiai – kiekvienos šalies narės „asmeninis“ reikalas. Tarnyba „Jūsų Europos patarėjas“ tokiais atvejais gali padėti tuo, kad suteikia reikalingą informaciją, nukreipia į konkrečios šalies darbo ginčo sprendimo komisijas, padeda surasti reikiamą instituciją, galinčią pagelbėti “, – sako I. Ilgauskienė.

Kaip parengti patrauklų CV

Ieškant darbo svarbu turėti pagal konkrečios šalies standartus paruoštą CV. Taip pat praverstų ir buvusių darbdavių ar dėstytojų rekomendacijos. Be to, ieškant darbo nereikėtų apsiriboti vien internetu – daugelis sėkmės istorijų prasideda nuo asmeniško savo CV įteikimo potencialiam darbdaviui. Kaip liudija praktika, tokiu būdu dalijant CV galima susirasti ne tik mažiau kvalifikuotus darbus. Šis būdas pagelbėja ir ieškant darbo pagal specialybę, pavyzdžiui, jauniesiems dizaineriams ir architektams.

Kaip pasirūpinti socialinėmis garantijomis

Vienas svarbiausių dalykų, kuriuo reikėtų pasirūpinti prieš išvykstant į užsienį trumpesniam laikui, yra Europos sveikatos draudimo kortelė. Ją galima gauti nemokamai teritorinėse ligonių kasose. Kortelė svarbi todėl, kad atvykėliui užtikrina tokias pat teises į medicininę priežiūrą kaip ir priimančios šalies piliečiams. Išsamesnę informaciją apie kortelės garantuojamą pirminę medicininę pagalbą konkrečioje šalyje galima sužinoti teritorinėse ligonių kasose arba informacinėje svetainėje „Jūsų Europa“.

Ilgesniam laikui išvykstantys turėtų atsiminti, kad Europos sveikatos draudimo kortelė negalioja tuomet, kai už asmenį nėra mokami socialiniai mokesčiai, t. y. baigus mokslus, nutraukus darbo sutartį Lietuvoje ir pan. Be to, susiradus darbą kitoje ES šalyje ir mokant mokesčius, šios šalies pirminė sveikatos apsauga paprastai suteikiama „automatiškai“.

Kadangi užtikrinamos socialinės garantijos yra susijusios su mokamais mokesčiais, tai yra dar viena priežastis, kodėl būtina pasirašyti darbo sutartį kitoje šalyje. „Jei asmuo nepasirašo darbo dokumentų ir jo vardu darbdavys nemoka mokesčių, tokiu atveju asmuo negali pretenduoti į jokias socialines išmokas toje šalyje, kurioje dirba, įskaitant bedarbio pašalpą, nedarbingumo išmokas, motinystės ar tėvystės išmokas. Atėjus pensiniam amžiui, išdirbti metai nebus skaičiuojami į bendrą stažą ir nebus vertinami skaičiuojant mokamos pensijos dydį“, – detalizuoja tarnybos „Jūsų Europos patarėjas“ teisės ekspertė I. Ilgauskienė.

Ekspertai taip pat primena, kad nusprendus išvykti iš Lietuvos, nebestudijuojant ir nedirbant, patartina deklaruoti savo išvykimą iš šalies. Antraip asmuo, kaip ir kiti socialiai nedrausti Lietuvos piliečiai, patys iš savo lėšų turės mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

Kaip sužinoti, kokios specialybės paklausiausios svetur

Tai, kokio išsilavinimo ir darbo patirties reikia norint gauti darbą kitoje ES šalyje, priklauso nuo konkretaus darbo pasiūlymo. „Vienam darbdaviui reikalingas darbuotojas su išsilavinimu, kitam užtenka žmogaus darbo patirties reikiamoje srityje. Tai atsispindi ir mūsų gaunamuose darbo pasiūlymuose. Užsienio kalbos žinios, be abejo, būtinos“ – pateikia pavyzdį EURES tarnybos vyriausioji specialistė G. Ališevičiūtė.

Ką padaryti, kad pripažintų kvalifikaciją užsienyje

Darbui užsienyje gali prireikti ir dokumentų, įrodančių turimą išsilavinimą ir kvalifikaciją. Juos susitvarkyti gali padėti Studijų kokybės vertinimo centras, įsikūręs Vilniuje. Čia taip pat galima sužinoti išsamią informaciją apie kvalifikacijų akademinį ir profesinį pripažinimą Lietuvoje ir užsienyje. „Visos kvalifikacijos pripažinimo procedūros gali būti atliekamos Lietuvoje“, – patikina G. Ališevičiūtė.

Kaip parsivežti darbo stažą?

Darbo stažas, už kurį vėliau mokama pensija, skaičiuojamas kiekvienoje ES šalyje atskirai. Šiuo metu nėra bendros duomenų kaupimo sistemos, todėl dirbantys kitoje ES šalyje turėtų atidžiai saugoti duomenis, pavyzdžiui, socialinio draudimo numerį, duomenis apie darbdavį, algalapius ir kitokią svarbią informaciją, kuri gali įrodyti, kiek laiko asmuo dirbo svetur. Atėjus pensiniam amžiui, šie duomenys turės būti perduoti SODRAI, kuri kreipsis į atsakingas kitos ES šalies institucijas, prašydama skirti pensiją. Taigi jei asmuo dirbo 15 metų Lietuvoje ir dar 10 – Anglijoje, kiekviena šalis mokės pensijas už juose išdirbtą laiką.

Kaip lengviau bendrauti su valstybinėmis institucijomis kitoje šalyje

Nuvykus į kitą ES šalį neretai prireikia kreiptis į įvairias valstybines institucijas tvarkant įprastus dokumentus, pavyzdžiui, leidimą gyventi šalyje, ar siekiant pasikeisti jau turimą ar prarastą vairuotojo pažymėjimą. Kartais tenka spręsti ir rimtesnius klausimus, susijusius su socialinėmis išmokomis arba nuosavo verslo steigimu.

Jei tvarkant šiuos reikalus iškyla biurokratinių kliūčių ar kitaip yra vilkinamas dokumentų išdavimas, galima kreiptis į SOLVIT centrą Lietuvoje, kad šis padėtų išspręsti problemas, kilusias bendraujant su kitos šalies valdžios institucija. Į SOLVIT centrą nemokamos pagalbos galima kreiptis, jei nepripažįstamas Lietuvoje įgytas diplomas, kvalifikacija, nesuteikiamos asmeniui priklausančios socialinės garantijos, negrąžinamas PVM, reikalaujama papildomų patikrinimų ir t. t.