5 svarbūs klausimai Studijų užsienyje informacijos centro vadovei Žanetai Savickienei.

Kuriose ES šalyse lengviausia derinti darbą ir mokslą?

Be abejo, studijuoti ir dirbti užsienyje nėra lengva. Parankiausia yra dirbantiems tuose pačiuose universitetuose, kuriuose ir mokosi. Visa kita reikalauja koncentracijos ir labai gero laiko planavimo.

Ar universitetai kitose ES šalyse dažnai siūlo savo studentams darbo vietas?

Universitetai turi darbo vietų pasiūlą, bet ji labai nedidelė, tad gauti darbą universitete nėra lengva. Jis beveik visada garantuotas doktorantūros studentams, didelė tikimybė jį gauti magistrantams. Kad sėkmingai darbą aukštosiose mokyklose rastų bakalaurai, jie turi turėti universitetui svarbios darbo patirties, pavyzdžiui, programavimo, arba retų universitetui reikalingų žinių, sakykim, gebėti versti iš aktualių užsienio kalbų.

Ar universitetas gali apriboti studentų darbo valandas?

Taip. Daug ir intensyvių studijų reikalaujančios mokymosi programos gali riboti savo studentų įsidarbinimo laiką studijų metu. Paprastai toks apribojimas netaikomas vasaros atostogų metu. Informaciją apie tai, ar universitetas riboja studentų darbo valandas, galima sužinoti dar prieš pradedant studijuoti pakalbėjus su savo studijų programos administratoriais.

Ar dirbantis studentas gali tikėtis tam tikrų lengvatų tiek darbe, tiek studijose?

Visose Europos šalyse yra suteikiama galimybė studijuoti nepilnu krūviu tam, kad studentas galėtų sėkmingai mokytis ir dirbti. Tačiau studijuojant nepilnu krūviu studijų laikas pailgėja. ES šalyse dirbančiais studentais labiausiai rūpinasi Nyderlandai: jiems yra numatyta šalies vyriausybės piniginė parama. Akademiniai reikalavimai dirbančiam studentui nesikeičia: studentas turi atlikti visus paskirtus namų darbus ir įsisavinti visas reikiamas žinias.

Kokia geriausia alternatyva darbui studijuojant kitoje ES šalyje?

Būtina domėtis visa užsienio studentams prieinama finansine parama. Finansavimas gali būti susijęs su aukštąja mokykla, tačiau toks finansavimas Europos universitetuose skiriamas tik geriausiai besimokantiems.

Dar gali būti ir su universitetu nesusijusios finansinės paramos. Tokia parama gali būti skiriama už tam tikrą laisvalaikio veiklą ar veiklą, susijusią su visuomenės poreikiais. Gali būti skiriamos stipendijos priklausomai nuo pilietybės ar tautybės, jei jas skiria tautiniu pagrindu susikūrusios organizacijos. Reikėtų peržiūrėti visus pasirinktoje šalyje veikiančius fondus ar trumpalaikės paramos programas.

Be to, yra studijų programų, kuriose derinamos teorinės žinios ir ilga profesinė praktika, o tokios praktikos metu studentai gali gauti sutartą atlyginimą.