Kaip rašo wwweuobserver.com, bent jau žiniasklaidoje Lobizmas dažnai pateikiamas kaip kerai, dėl kurių iškreipiamas suvokimas bei skatinamas didžiulių tarptautinių korporacijų interesų įgyvendinimas.
Iš tiesų lobizmas – tai elementarus faktų ir argumentų pateikimas. Šią veiklą vykdo įmonės, nevyriausybinės organizacijos, vartotojų teisių gynimo grupės, sąjungos bei begalės kitų suinteresuotųjų grupių.

Be abejo, šios veiklos tikslas dažnai būna įtakos politikai ir įstatymų leidybai darymas. Tačiau, mano nuomone, vykdomos politikos poveikį tiesiogiai pajaučiančių pusių dalyvavimas debatuose tik skatina demokratinės sistemos tobulėjimą.

Etiškai vykdomas lobizmas suteikia galimybes Europos Parlamento (EP) nariams bei kitiems politikos vykdytojams priimti labiau kompetentingus sprendimus, apsaugo nuo klaidingų sprendimų bei padidina įstatymų leidimo proceso efektyvumą.

Dauguma sprendimų priėmėjų Briuselyje karštai palaiko ES vertybes bei visuomenės tobulėjimą.

Jie deda pastangas, kad būtų vykdoma politika, dėl kurios ES taptų geresne vieta gyventi. Politikai palaiko kompetentingus patarimus iš išorės bei sugeba rinkti informaciją, faktus ir argumentus iš daugybės šaltinių bei ką įvertinti. Manau, kad turėtume parodyti šiek tiek daugiau tikėjimo mūsų politikais.

Deja, Briuselyje yra asmenų, kurie vadina save lobistais, tačiau ignoruoja taisykles, kurių mes visi laikomės. Tokie „nenaudėliai lobistai“ niekam naudos neduoda, todėl palaikome rimtos diskusijos dėl lobistų vaidmens ES demokratinėje sistemoje inicijavimą.

EPACA įsipareigoja laikytis aukščiausių integralumo standartų bei prisideda prie Europos kūrimo, kuri yra laisva, atvira ir supratinga. Laikomės griežtų veiklos taisyklių bei turime nepriklausomą komisiją, vertinančią skundus, gautus iš mūsų organizacijos narių.

EPACA siekia tapti kelrode žvaigžde tobulėjimui, įkvėpimo bei informacijos, didesnio skaidrumo, etiškesnio ir atviresnio požiūrio šaltiniu politinių sprendimų priėmimui.

Europos Skaidrumo registras

Mes pateikėme įvairių sprendimų siūlymus ES Skaidrumo registro stiprinimui, pavyzdžiui, siekiame, kad jis taptų privalomas. Šią savo poziciją EPACA dar kartą išdėstė spalio 15 d. Europos Parlamente (EP).

Manome, kad šio registro veikia pakankamai sėkminga. Tai, kad beveik 6 000 organizacijų prisijungė prie savanoriško registro, vertiname kaip sėkmę.
Tačiau vis dar yra kur tobulėti.

EPACA norėtų, kad institucijos ir toliau skatintų registraciją, taisyklių laikymasis būtų taikomas efektyviau, o registre pateikiama informacija tikrinama kruopščiau.

Mes taip pat norėtume, kad Europos Komisija (EK) ir EP aktyviau skatintų prisijungimą prie registro ES valstybėse narėse.

Kai kuriose šalyse vyksta diskusijos ir netgi įstatyminiai procesai šiuo klausimu. Tikimės, kad ES Skaidrumo registras taps modeliu, kuriuo bus paremtos ES šalių narių taisyklės ir reglamentavimas.

Tam, kad būtų užtikrinti vienodi reikalavimai skirtingų interesų turintiems subjektams, EPACA palaiko idėją paversti šį registrą privalomu.

Palaikant suinteresuotųjų pusių dialogą bei pradėjus platesnę diskusiją dėl etiško lobizmo, EPACA viliasi parodyti, kad ES politika kuriama pasitelkus skaidrius ir sąžiningus reglamentavimo procesus.

Artėjantys EP rinkimai sukels nemažai ginčų dėl institucijų demokratiškumo.
Didesnis skaidrumas bei geriau reglamentuojamas lobizmas visuomenei leistų suprasti, kad ES sprendimų priėmimo procesu galima pasitikėti. Aukštų standartų išsaugojimas ES gyvybiškai svarbus tam, kad būtų sumažintas atstumas tarp ES institucijų ir visuomenės.

Kreabas Gavinas Andersonas - Europos viešųjų reikalų konsultantų asociacijos (EPACA) pirmininkas bei vyriausiasis partneris.