Ataskaita dėl biurokratinių kliūčių šalinimo, paskelbta spalio 15 d., apima ES teisės aktus, susijusius su aplinkosaugos standartais ir socialine apsauga.

Kaip rašo www.euobserver.com, šioje ataskaitoje siūloma atsisakyti teisės akto projekto dėl motinystės teisių didinimo bei suteikti šalių vyriausybėms daugiau lankstumo, taikant ES teisės aktus dėl samdomų darbuotojų, sveikatos priežiūros bei saugumo.

Ataskaitoje teigiama, kad JK turėtų išlaikyti teisę netaikyti prieštaringai vertinamos darbo laiko direktyvos, kuri skirta maksimalaus darbo laiko per savaitę reguliavimui.

Dokumentas, kurį sudarė šešių JK įsikūrusių verslo subjektų vadovai, paskirti JK ministro pirmininko Davido Camerono birželio mėn., paremtas medžiaga, kurią pateikė apie 90 JK įmonių ir organizacijų bei 20 įmonių ir organizacijų iš kitų ES šalių narių.

Nors šiai ataskaitai nereikia vyriausybės pritarimo, ji bus vertinama kartu su taip vadinama ES teisės aktų „kompetencijų balanso“ ataskaita, kuri taip pat neseniai buvo pateikta JK vyriausybės užsakymu.

D. Cameronas pažadėjo persvarstyti JK narystės ES sąlygas, jei konservatorių partija bus perrinkta per 2015 m. įvyksiančius rinkimus, o 2017 m. surengti referendumą.

Tikėtina, kad šioje ataskaitoje pateikiamos rekomendacijos taps D. Britanijos keliamais reikalavimais JK narystės ES sąlygų persvarstymo procese.

Priduriama, kad Europos Komisija (EK) privalo pateikti tik tuos naujus teisės aktus, kurie atitinka „konkurencingumo principus“, skirtus konkurencijos didinimui bei verslo reglamentavimo mažinimui. Jau anksčiau šį mėnesį EK pristatė verslo reglamentavimo supaprastinimo planus kaip ES reglamentavimo kokybės iniciatyvos dalį.

Vienas iš ataskaitos sudarytojų, mažmeninės prekybos milžinės „Marks & Spenser” vykdomasis direktorius Marcas Bollandas, teigia, kad ji skirta biurokratinių kliūčių šalinimui, su kuriomis susiduria smulkusis verslas.
„Mes apžvelgėme įmonių gyvavimo trukmę bei reglamentavimo kliūtis, su kuriomis susiduria įmonės ir verslininkai, samdydami darbuotojus, vystydami tarpvalstybinę prekybą ar plėsdami veiklą“, - pasakojo M. Bollandas.
„Mūsų vaidmuo – ne politikuoti, o pristatyti teisinę bazę, su kuria susiduria verslas“, - pridūrė jis.

„Ši ataskaita nėra tik mūsų nuomonė, tai – daugiau nei 100 įmonių balsai.“

Šią ataskaitą palaikė iniciatyvinės grupės „British Influence“ vadovas Peteris Wildingas.

„Vyriausybė privalo atsižvelgti į šią ataskaitą tam, kad būtų pasiekta geresnė reglamentavimo sistema, suvienijant jėgas reformų įvykdymui ES lygmeniu“, - patikino P. Willdingas.

Tačiau visas ES profesines sąjungas atstovaujančios Europos profesinių sąjungų konfederacijos Generalinio sekretoriaus pavaduotojas Patrickas Itschertas įspėjo, kad nereiktų toliau tęsti darbuotojų teisių karpymo proceso.

„JK tinkamas sprendimas – tai ne didesnis lankstumas bei ilgesnės darbo valandos, o kaip tik atvirkštinis variantas“, - patikino jis ir pridūrė, kad ES valstybės narės, pasižyminčios aukštesniu socialinės apsaugos lygiu, taip pat gali pasigirti dideliu produktyvumu.