Kas dalyvauja Briuselyje vykstančioje kovoje, kuri gali atnešti rimtų pokyčių situacijoje dėl elektroninių cigarečių?

J. F. Etteris: Šiuo metu esame susidūrę su tikru ekonominiu karu tarp elektronines cigaretes sukūrusių Kinijos gamintojų bei tabako ir farmacijos pramonės. Statymai šiame žaidime be galo dideli. Vien 2013 m. elektroninių cigarečių apyvarta JAV rinkoje siekia 2 mlrd. JAV dolerių (daugiau nei 5 mlrd. litų). Europos skaičiai turbūt būtų panašūs. Šio dešimtmečio pabaigoje rinkos apyvarta tikriausiai bus skaičiuojama dešimtimis milijardų JAV dolerių, žinoma, jei griežti įstatyminiai sprendimai, panašūs į tą, kuris šiuo metu ruošiamas EP, neblokuos viso šio proceso.

Tabako industrija nenorėtų, kad ją ištiktų „Kodak“ įmonės likimas. Ši įmonė buvo foto juostelių gamybos lyderė, tačiau per vėlai pamatė pavojų iš šalies – skaitmeninius fotoaparatus, prie kurių perėjo visi šios įmonės klientai. Tabako produkcijos gamintojai, žinoma, bijo, kad visi jų klientai gali pereiti prie elektroninių cigarečių, todėl jie ėmėsi elektroninių cigarečių gamybos ir prekybos, į ką investavo šimtus milijonų. Situacija ypatingai rimta.

G. Audureau: EP nustato nikotino kiekio normos vienoje kapsulėje bei elektroninių cigarečių skystyje bei siūlo svarstyti tokį prietaisą kaip nikotino pakaitalą. Be to, pagal Prancūzijos įstatymus, bet kokios prekės, kurios pretenduoja turėti gydomųjų savybių, privalo praeiti būtiną sertifikavimo procedūrą.

Šiandien elektroninių cigarečių pramonė pati reikalauja šios rinkos rėmų nustatymo, todėl jai reikia pripažinti, kad šios produkcijos nekenksmingumas nėra pakankamai įrodytas. Galimi palengvinimai elektroninių cigarečių sferoje suteiks galimybę rinkoje įsitvirtinančioms tarptautinėms korporacijoms pasinaudoti jais savos produkcijos skatinimui.

Kodėl tabako gaminių lobistai suinteresuoti elektroninių cigarečių medikamentinio statuso išsaugojimu ir kaip jie ketina paveikti sprendimų priėmimo procesą?

J. F. Etteris: Tabako pramonės tikslas – pašalinti bet kokią konkurenciją, nes tik ji šiuo metu gali pateikti Europos rinkoje produkciją, kuri galėtų atitikti naujus įstatymus. Tai liečia tiek finansus, tiek ir mokslininkus bei advokatus, kurie būtų pajėgūs pasiekti šios produkcijos kaip gydomųjų priemonių klasifikavimo.

Visi didieji tabako prekiniai ženklai jau išleido savąsias elektronines cigaretes. Dėl cigarečių „Nicadex“ jau atliekami farmaciniai tyrimai, kurių metu matuojamas nikotino patekimo į kraują greitis. Be to, artimiausiu metu turėtų pasirodyti įmonės „Nicoventure“ prietaisas „Voke“. Tačiau abu šie prekiniai ženklai priklauso „British American Tobacco“ koncernui.

Farmacinės įmonės taip pat pradeda rodyti susidomėjimą šioje srityje, tačiau jos atsilieka mažiausiai dvejais metais. Tabako pramonę jau galima vadinti šios kovos laimėtoja, nes ji iš anksto užsitikrino balsų, būtinų sėkmingam rezultatui, daugumą. Tai buvo pasiekta profesionaliu lobizmu. Cigarečių gamintojai tiesiogiai bendravo su EP nariais, taip pat jie nepaprastai aktyviai dirba Briuselyje bei puikiai supranta, ką galvoja kiekvienas EP narys bei kaip jis ketina balsuoti.

G. Audureau: Gali būti, kad pradžioje tabako produkcijos gamintojai siekė nukreipti lobistinę veiklą tam, kad elektroninės cigaretės atsidurtų šešėlyje. Kaip bebūtų, šiandieną šiems gamintojams dirbantys lobistai veikia visiškai kita kryptimi. Jie mėgina uždelsti Europos Komisijos (EK) darbą tam, kad direktyvos priėmimas būtų atidėtas neribotam laikui, kas atrodo įmanoma artėjančių rinkimų kontekste.

Kokie elektroninių cigarečių vartotojų asociacijų ir kovos su rūkymu organizacijų pateikiami siūlymai ir veiksmai?

J. F. Etteris: Kita vertus, elektroninių cigarečių pramonė taip pat mėgina vykdyti lobizmą. Tačiau tai mažesnę patirtį turinčios ir ne tokios turtingos struktūros, tarp kurių nėra vienybės, nes jos laikosi skirtingų požiūrių bei nėra organizuotos europiniu lygmeniu. Šios struktūros negali daryti tokios pat įtakos, kaip jų konkurentai iš tabako sektoriaus, kurie tuo užsiima jau ne pirmus metus.

G. Audureau: Vartotojai neturi vieningos nuomonės. Didžioji dauguma jų patenkinti produkcijos liberalizavimu. Jie norėtų, kad situacija liktų tokia, kokia yra. Tačiau egzistuoja ir aktyvi mažuma, kurių nuomone, bet kokios kliūtys, keliamos elektroninių cigarečių platinimo kelyje, - tai nusikaltimas žmogiškumui.

Asociacijos, kovojančios su tabako vartojimu, laikosi vieningos pozicijos. Jų nuomone, elektroninės cigaretės kenkia daug mažiau nei cigarečių rūkymas bei gali padėti atsikratyti priklausomybės nuo nikotino, tačiau negali tapti priklausomybės tabakui išsivystymo priežastimi.

Kam labiau bus naudingas EP sprendimas – farmacijos ar tabako pramonei? Kas galų gale laimės šią kovą?

J. F. Etteris: Greičiausiai per balsavimą bus patvirtintas medikamentinis elektroninių cigarečių statusas. Tai gali iš esmės panaikinti bet kokią konkurenciją, dėl ko visa rinka atsidurs tabako pramonės rankose. Visų pirma EP sprendimas bus nepalankus gamintojams Kinijoje, nors jie ir yra elektroninių cigarečių išradėjai. Toks sprendimas taip pat neigiamai atsilieps patiems šios produkcijos vartotojams ir visuomenės sveikatai iš esmės. Daugelis grįš prie cigarečių rūkymo, nes elektroninės cigaretės taps brangesnės bei jas bus sunkiau rasti. EP nariai neatsižvelgė į dvi svarbias užduotis šioje sferoje: mirtingumo ir sergamumo dėl tabako rūkymo sumažinimą bei vartotojų laisvo pasirinkimo apribojimą. Negalima riboti žmonių laisvės be svarios priežasties. Be to, nėra jokio pagrindo tam, kad elektroninės cigaretės būtų vertinamos kaip gydomosios priemonės, nes jos nėra gydomojo kurso dalis.

Tokiu būdu, ši direktyva bei tolimesni su ja susiję valstybiniai įstatymai sukels teisinius ginčus. Taip jau ne kartą buvo atsitikę Vokietijoje, kur buvo panaikinti sprendimai dėl elektroninių cigarečių kaip gydomųjų priemonių klasifikavimo. Be jokios abejonės, tokia pati situacija ateityje gali susiklostyti ir kitose šalyse. Šie įstatymai nepakankamai apgalvoti bei neatitinka esminių konstitucijoje įtvirtintų laisvos prekybos principų. Elektroninių cigarečių likvidacija nusižengia šiam baziniam principui, kas visiškai nepriimtina žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos.

G. Audureau: Didžiausią nerimą kelia tai, kad tabako įmonių lobizmui pavyks atidėti EP balsavimą. Tuo pačiu, ši kova prieš direktyvos priėmimą susijusi ne tik su elektroninėmis cigaretėmis. Gamintojai gali netekti vienos iš paskutinių prieinamų reklaminių priemonių, dėl ko cigarečių pakelis gali tapti visiškai neutraliu.