Kaip rašo „Pacific Standard“, pasaulinio banko duomenimis, dėl jaunesnių nei 60 m. moterų mirtingumo perviršio mažiau išsivysčiusiose šalyse, jaučiamas 3,9 mln. moterų trūkumas. Didžiąja dalimi šią situaciją sąlygoja atranka lyties pagrindu paremti abortai. Tokia praktika dažniausiai vykdoma vargingesnėse šeimose, kur berniukams suteikiamas aukštesnis ekonominis ir socialinis statusas nei mergaitėms. Šiame kontekste, perėjimas prie mažesnių šeimų gali skatinti tėvus teikti pirmenybę berniukams, o ne mergaitėms. Ypač dažnai atliekamas abortas moteriškos lyties embrionui pašalinti, kai pirmasis šeimai gimęs vaikas – mergaitė.

2013 m. duomenys sulaukė ypatingo susidomėjimo, nes, nepaisant Vakarų pasaulyje vyraujančių nuomonių dėl Azijos, ši praktika dažniau pasitaiko Europos šalyse. Turbūt labiausiai stulbina, kad Vidurio Europos valstybė – Lichtenšteinas – atsidūrė sąrašo pirmojoje vietoje. Tai atrodo keista, nes Lichtenšteinas niekada nėra patekęs į šį sąrašą. Galbūt tai duomenų rinkimo klaida (labai mažą gyventojų skaičių turinčiose bendruomenėse rezultatai gali būti iškreipti).

Kita vertus, jei Lichtenšteino pateikti duomenys yra tikslūs, tai gali būti labai įdomu, ypač turint omenyje, kad Lichtenšteino įstatymai dėl abortų griežčiausi Europoje. Permetus akimis Lichtenšteino lyčių lygybės politikos istoriją paaiškėja, kad iki 1984 m. šios šalies moterys neturėjo balsavimo teisės, kas leidžia manyti, kad tai nėra viena didžiausių lygybės šalininkių Europoje.

Bet kuriuo atveju, nepriklausomai nuo to, ar Lichtenšteinas atsidūrė šiame garbės nedarančiame sąraše per klaidą ar ne, kitos į sąrašą patekusios valstybės čia atsirado pagrįstai. Šitos valstybės užėmė aukštas pozicijas šiuo klausimu jau daugelį metų, o neseniai pateikta ataskaita dėl Armėnijos liudija apie ilgametes pirmenybės vienai lyčiai teikimo normas. Neproporcingas lyčių pasiskirstymas Kinijoje ir Indijoje, be jokios abejonės, atspindi šių šalių labiausiai perpildytų valstybių statusą.

Ar išsivysčiusios Vakarų pasaulio valstybės teikia pirmenybę berniukams?

Amerikiečiai dažnai mano, kad tėvų pirmenybės vienai lyčiai teikimas liko praeityje, arba kad tai – besivystančių šalių problema. Vis dėlto JAV lyčių proporcingumas patenka į nustatytą normą, nepaisant keistų lyties nustatymo prietaisų namų panaudojimui, pavyzdžiui, „Intelligender“, „GenderMaker“ ar „Gender Mentor“.

Kaip rodo apklausos, tėvai Amerikoje dažniausiai reiškia norą turėti du vaikus bei teigia, kad vienodai pageidauja tiek berniukų, tiek ir mergaičių. Tačiau pirmenybės vienai lyčiai teikimas pasireiškia kitais būdais.

2011 m. „Gallup“ atliktos apklausos duomenimis, jei galima būtų turėti tik vieną vaiką, didesnė apklaustųjų dalis teiktų pirmenybę berniukui. Rezultatai mažai tepasikeitė nuo tada, kai tas pats klausimas amerikiečiams buvo užduotas 1941 m.