Finansinių įsipareigojimų nevykdymas, kai Amerikos verslas visame pasaulyje klesti, nesutrukdys verslo subjektams, pasklidusiems po visą pasaulį, tačiau tai gali privesti prie pakartotinų derybų dėl JAV valstybinės skolos.

Kaip rašo „New Europe“, be jokios abejonės, B. Obama, atkakliai reikalaudamas prisiimti rizikas dėl ypatingosios padėties išsaugojimo, turi omenyje atsarginę poziciją. Tai gali apimti Amerikos valstybinę skolą Kinijai. Kodėl gi ne? Būtent iš amerikiečių išmokome, kaip skolas paversti pelnu.

Tai gali turėti nenuspėjamų rezultatų, nes Kinija yra tokia pati supergalia kaip ir JAV, o konfrontacijos atveju, ji gali pasiekti daug daugiau dėl disciplinuotumo.

Šiame kontekste reikėtų paminėti ir Rusiją – trečiąją planetos supergalią. Be to, pastaruoju metu Rusija žengia link Šaltosios taikos, kurioje gyvename po Vokietijos sienos griūties, pavertimo ir vėl Šaltuoju karu, kuris po Antrojo pasaulinio karo tapo priemone atkurti pusiausvyrą pasaulyje.

Kalbant apie Europos Sąjungą (ES), deja jos supergalia pavadinti negalima, nors ji ir turi visą būtiną ginkluotę. Supergaliai reikia dviejų privalomų dalykų: ginklų, galinčių sugriauti visą pasaulį bent kartą, nes daugiau nei vieno ir nereikia, ir neginčijamo lyderio, turinčio raktus nuo atominių ginklų bei pasiruošusio paspausti mygtuką (tai reiškia, kad jis lyderis) preventyviai (kas reiškia, kad lyderis turi smegenų).

Jungtinės Valstijos, Kinija ir Rusija turi šiuos ginklus bei neabejotinus lyderius (su smegenimis). ES turi ginklus – Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės (JK) atominis arsenalas kartu sudėjus paverčia ES pirmos klasės supergalia. Vis dėlto kas galėtų vadintis neginčijamu ES lyderiu, su smegenimis ar be jų, kuris paspaustų šį mygtuką, bei kurgi tas mygtukas yra?

Tačiau trūkumai ir iššūkiai, su kuriais ES susiduria, čia nebus aptariami. Šiuo metu svarbi Amerika ir B. Obamos sveikatos apsaugos planas.

Per pastaruosius penkiasdešimt metų, ES išvystė stiprią ir efektyvią medicininės priežiūros sistemą, tuo tarpu Amerika nedarė praktiškai nieko. Dėl to ES, kurianti medicininės priežiūros sistemą, paremtą efektyvia socialinės apsaugos sistema, pristatė darbuotojams palankius darbo įstatymus bei nukreipė didžiulį valstybinį aparatą ne tik dirbančių žmonių aptarnavimui, bet taip pat ir tinkantį bedarbiams, kas sukūrė naują „socialinės valstybės“ dimensiją.

Pirmuosius ES taikomos praktikos rezultatus galima pamatyti Graikijoje, Italijoje ir Prancūzijoje, tuo tarpu buvo paskaičiuota, kad mažiau nei už 15 metų Švedija nesugebės išmokėti pensijų.

Tokia pati situacija gali atsitikti ir Jungtinėse Valstijose, jei B. Obamos sveikatos apsaugos planas pavyks. Kyla politinis klausimas, ar JAV ir toliau kritikuos dabartį dėl galimybės atsisakyti B. Obamos sveikatos apsaugos reformos ateityje, ar žengs į priekį link sueuropinimo, kas gali priartinti JAV prie finansinio pirmavimo pabaigos.

Atrodo, kad išmintingiausias situacijos sprendimas – B. Obamos plano sustabdymas, išlaikant dabartinę situaciją tiek ilgai, kiek tik įmanoma. JAV prezidentas B. Obama neišliks istorijoje, tačiau bent jau bus prie jos priartėjęs.