ES vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmstroem sakė, kad per derybas su Bendrijos šalių vidaus reikalų ministrais pasiūlys surengti „didelę „Frontex“ operaciją Viduržemio jūroje nuo Kipro iki Ispanijos – kad būtų surengta didelė gelbėjimo operacija“.

„Frontex“ yra Europos Sąjungos 2004 metais įkurta išorės sienų valdymo, siekiant jas apsaugoti nuo nelegalios migracijos, agentūra.

Tačiau šios Varšuvoje įsikūrusios agentūros, kuri vadovauja bendroms sienų valdymo operacijoms ir jas plėtoja, biudžetas per pastaruosius trejus metus sumažėjo, ir dabar reikalingais laivais, sraigtasparniais ir kitokia įranga ją aprūpina atskiros ES narės.

Praėjusios savaitės laivo su nelegaliais migrantais katastrofa prie Lampedūzos salos, per kurią, kaip baiminamasi, nuskendo daugiau nei 300 migrantų iš Afrikos, turėtų būti viena pagrindinių ministrų derybų temų.

S.Malmstroem drauge su Europos Komisijos pirmininku Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) trečiadienį atvyks į Lampedūzą aptarti bendrų veiksmų sprendžiant pabėgėlių krizę, reaguodami į Italijos politikų raginimą Europos Sąjungai skirti didesnę pagalbą šioje srityje.

Italijos pareigūnų duomenimis, per šiuos metus į šią šalį atvyko 30 tūkst. migrantų - keturis kartus daugiau nei per praėjusius metus.

Pranešama, kad „Frontex“ per dvejus metus Viduržemio jūroje išgelbėjo 16 tūkst. gyvybių. Dėl ekonominių sunkumų šios agentūros biudžetas buvo sumažintas nuo 118 mln. eurų 2011 metais iki 90 mln. eurų 2012 metais ir 85 mln. šiais metais.