Jau kurį laiką kalbos nerimo dėl griežtesnių tabako gamybos ir platinimo taisyklių - siūlydama uždrausti plonas cigaretes; tuos gaminius, kurių skonis akivaizdžiai pakeistas išvengti tabako skonio; pakelius, kuriuose yra mažiau nei 20 cigarečių.

Žiniasklaida ankščiau yra skelbusi, kad Tabako direktyvai kelią skintis trukdė tabako pramonės lobistų vykdomas spaudimas europarlamentarams. Štai, pavyzdžiui, „Philip Morris International” lobistinei veiklai pasamdė 160 asmenų Briuselyje, kurių veikla buvo nutaikyta į ES įstatymų leidėjus. EP nariai jau anksčiau yra skundęsi, kad sulaukia begalės elektroninių laiškų ir brošiūrų.

Daugiausiai “atakų” sulaukė Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto apsaugos komiteto (ENVI) nariai. "The Guardian" rašė, kad daugelis jų dalyvavo susitikimuose su lobistais mažiausiai vieną kartą, o kai kurie net po du ar tris kartus.

ENVI komiteto pozicija – cigarečių skersmuo nebus mažesnis nei 7,5mm, 75 proc. pakuotės bus skirta įspėjamiesiems tekstams bei piešiniams apie rūkymo padarinius, tačiau likusi pakuotės dalis nebus visiškai balta. Į dokumento taisymo sritį patenka ir kaljanų tabakas, skoniai ir sudėtinės dalys, kurios bus reglamentuojamos atitinkamu sąrašu. Elektroninės cigaretės, kurios iki šiol nebuvo niekaip reglamentuotos ir jas laisvai galėjo įsigyti vaikai, bus parduodamos tik kaip medicininis produktas, galintis padėti mesti rūkyti.

Apie lobistų spaudimą ir būtinybę drausti mėtines ir plonas cigaretes MyEP kalbėjosi su komiteto nare, europarlamentare iš Lietuvos Radvile Morkūnaite-Mikulėniene.

Ji teigė, kad neteko tiesiogiai bendrauti su lobistais, tačiau sulaukė elektroniniu paštu lobistų laiškų apie Europos Komisijos pasiūlymą ir tai, kas jiems atrodo neteisinga. Pati europarlamentarė tikino, kad jos sprendimo dėl balsavimo šie laiškai niekaip nepaveikė.

“Mūsų komitete pozicija yra aiški, remiame komisijos pasiūlymą, su tam tikromis išlygomis, tačiau pritariame, kad tabako gaminys turi būti tabako gaminys ir jo skonis turi būti kaip tabako”, - pabrėžė ji.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, jos frakcijoje (Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) grupėje) buvo perspėjimų apie lobistų veiklą.

“Buvo kalbėjimo, kad būtume budrūs, juk tai jautri tema”, -sakė ji ir priminė, kad sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Johnas Dalli tokiu būdu prarado postą ir iki šiol neaišku, ar jam kažkas kažką žadėjo, ar tai tebuvo triukas.

“Nėra ko slėpti, bet čia lobistai labai aktyvūs yra, nesvarbu kokios srities, ar tai būtų aplinkosaugininkai, ar pramonės atstovai, ar neįgalieji, ar studentai. Jie iš tiesų padeda susidaryti įspūdį iš visų pusių ir priimti tinkamą sprendimą”, - teigė europarlamentarė.

Taip pat ji priminė, kad Europos Parlamente buvo atvejis, kaip žurnalistai, apsimetę lobistais, kalbino austrų parlamentarą ir jis sutiko su jų sąlygomis, padažadėjo, kad gali viską padaryti. Vaizdo įrašas buvo paviešintas ir europarlamentarui tai garbės nepadarė, jis atsistatydino iš pareigų.

“Reikia turėti suvokimą, ką tu čia darai, ir reikia turėti savo nuomonę. Kai jos neturi, gal ir sunku atsilaikyti...”, - svarstė politikė.

Ar ne per daug reguliavimo?

Paklausta, ar nemano, kad ES institucijos bando pernelyg detaliai sureguliuoti visas ES piliečių gyvenimo sritis ir įveda per daug draudimų, ji iš dalies sutiko su šia nuomone.

“Taip, pasigirsta nuomonių – štai tabaką reguliuojame, tuoj pradėsime reguliuoti, kiek cukraus dėti į spurgas. Bet juk yra šalių, kur ir dabar riebūs bei saldūs kepiniai yra brangesni negu kiti, vadinasi, jei žmogus labai nori ir jam tai suteikia gyvenimo džiaugsmą, jis moka brangiau ir vis tiek gauna tą produktą, nors galbūt tyrimai rodo, kad riebalai ir cukrus kenkia sveikatai, žmogus serga, naudoja medicinos išteklius”, - pasakojo ji.

Pasiteiravus, ar ne geriau būtų tą patį principą pritaikyti ir tabako gaminiams – nedrausti mėtinių ir plonų cigarečių, o tiesiog jas labiau apmokestinti, tačiau neištrinti galimybės žmonėms patiems pasirinkti, europarlamentarė pritarė, kad kainos pakėlimas kažkiek išspręstų šią problemą.

“Man asmeniškai, nors ir nesu tabako gaminių vartotoja, atrodo, kad kainos padidinimas kažkiek išspręstų tą dalyką, bet sunku pasakyti. Juk tabako produktas ir turi atrodyti kaip tabako produktas, ir skonis jo turi būti kaip tabako, o ne šaunus kaip šokolado. Todėl man atrodo, kad dabar einame teisingu keliu dėl tų žmonių, kurie galbūt ketintų pradėti. Jiems galbūt paprasti tabako gaminiai būtų neskanūs. Kaip ir su alumi – iš pradžių jis lyg ir neskanus, o jei lengvesnis arba sidras – gal ir nieko. O paskui jau ir alus pasidaro skanus”, - svastė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė pridūrė, kad nieko nėra amžino ir galbūt po Tabako direktyvos priėmimo pasirodys, kad tai nėra veiksmingas būdas kovoti su rūkymu. Tuomet tektų svarstyti naujus variantus.