Kaip rašė www.euobserver.com, suma, kurią spalio 3 d. atskleidė viena iš Žaliųjų frakcijos lyderių, EP narė iš Vokietijos Rebecca Harms, apėmė susitikimus praėjusiais metais, kuriuose dalyvavo apie trečdalis visų EP narių.

„Philip Morris” daroma įtaka šiam EP, galėčiau pasakyti, yra labai tamsi”, - sakė ji.

„Philip Morris International“ atsisakė komentuoti šią sumą, tačiau pranešė, kad pareiškimai dėl didelio masto lobizmo yra klaidingi. Vėliau „Philip Morris” paskelbė, kad išlaidos įmonės interesų atstovavimui ES insitucijose siekė nuo 1 iki 1,25 milijonų eurų, o ne 1,5 mln. eurų, kaip buvo teigiama ankščiau.

R. Harms biuras paaiškino, kad ji suklydo, sakydama, kad tokia suma buvo išleista vien vynui ir maistui, pasirodo, ši suma apima visas lobistų išlaidas.

Tuo tarpu balsavimas dėl šios direktyvos, turėjęs įvykti rugsėjo mėn. pradžioje, buvo atidėtas dėl šios įmonės didelio masto lobistinės veiklos, skirtos tam, kad teisiniai svarstymai būtų užtęsti iki ateinančio Graikijos, kuri nusiteikusi palankiau tabako klausimu, pirmininkavimo ES.

„Philip Morris International” lobistinei veiklai pasamdė 160 asmenų Briuselyje, kurių veikla buvo nutaikyta į ES įstatymų leidėjus.

R. Harms kartu su Žaliųjų frakcijos atsotvu EP nariu iš Švedijos Carlu Schlyteriu , kuris yra vienas iš sveikatos komiteto pirmininkų, pranešė žurnalistams Briuselyje, kad pataisos, kurias pateikė daugiausiai centro dešinieji, konservatoriai ir keletas EP narių liberalų atitinka „Philip Morris International” pageidavimų sąrašą, susidedantį iš penkių įstatymo pataisų.

Į šį sąrašą įeina mėtinių cigarečių draudimo panaikinimas, įspėjimų dėl žalos sveikatai pateikimas tik ant užpakalinės cigarečių pakelio pusės, naujos kartos produktų, pavyzdžiui, elektroninių cigarečių, apribojimų mažinimas bei įspėjamųjų ženklų dydžio sumažinimas.

“Philip Morris Interantional” taip pat nori, kad keli taip vadinami poįstatyminiai teisės aktai, kliudantys ES įstatymų leidėjams lengviau naujinti direktyvas po to, kai jos tampa įstatymų aktais, būtų pašalinti.
Tarp EP narių, kurie pasirašė tabako pramonei palankų dokumentą, centro dešiniųjų grupei priklausanti EP narė iš Lenkijos Jolanta Hibner, kuri kartu su kitais EP nariais pateikė pataisą dėl mėtinių cigarečių draudimo panaikinimo.

J. Hibner teigimu, mentolis – plačiai paplitęs maistinis priedas.
„Jis dedamas į įvairius gaminius, pavyzdžiui, dantų pastą, nėra jokių įrodymų, kad jis būtų kenksmingas”, - savo elektroniniame laiške nurodė ji.
Lenkija – viena didžiausių mėtinių cigarečių gamintojų ir vartotojų.

J. Hibner taip pat atkreipė dėmesį, kad Lenkija laikosi pozicijos, jog Europos Komisijos (EK) pasiūlytas draudimas turi būti panaikintas.
„Nedalyvavau jokiuose susitikimuose su tabako pramonės atstovais” , - pridūrė ji.

Kritikų teigimu, mentolis pagreitina jaunų žmonių pripratimą prie rūkymo, nes sumažina kosulio refleksą.

„Philip Morris International”, kuri, jos pačios teigimu, sumoka apie 14,6 mlrd. eurų (apie 50,41 mlrd. litų) mokesčių į ES biudžetą, nurėžė daugiau nei pusę mėtinių cigarečių rinkos.

Šios tabako milžinės teigimu, mėtinių ir plonų cigarečių draudimas, siūlomas šioje direktyvoje, sukurs nelegalią rinką.