Kalbėdamas per renginį Vilniuje, skirtą Europos konkurencijos dienai paminėti, ES konkurencijos komisaras Joaquinas Almunia patvirtino, kad ES administracija ėmėsi oficialaus kaltinimų dokumento prieš Rusijos dujų monopolininkę sudarymo.

Kaip rašo www.euobserver.com, J. Almundia atsisakė spėlioti bylos, kuri buvo pradėta augančios įtampos tarp Rusijos ir ES fone, kilusios dėl Rusijos daromo spaudimo buvusioms Sovietų Sąjungos valstybėms tam, kad būtų stabdoma Europos integracija, laiko rėmų.

„Būtų skubota numatyti, kada bus žengti tolimesni šio tyrimo žingsniai, tačiau šiuo metu esame pretenzijų pareiškimo ruošimo etape“, - patvirtino jis.

Tačiau pareiškime, kurį išplatino Lietuvos vyriausybė tą pačią dieną, teigiama, kad Europos Komisija (EK) savo darbą turi užbaigti iki 2014 m. pavasario.

J, Almundia patvirtino, kad šis tyrimas apima Bulgariją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą ir Lenkiją.

Tai didelė pergalė Lietuvai, kurios skundas dėl „Gazprom“ manipuliavimo dujų kaina pagreitino ES tyrimo pradžią 2011 m.

Lietuva ES energetikos politiką iškėlė kaip pagrindinį prioritetą šešis mėnesius truksiančio šios šalies pirmininkavimo ES laikotarpiui.

Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius spalio 3 d. apibūdino šį ES žingsnį kaip turintį „esminės reikšmės“ jo šaliai.

Rusijos dujų monopolininkei „Gazprom“ reiškiami priekaištai dėl dominuojančios pozicijos rinkoje užėmimo, kas suteikia jai galimybę grobikiškai reikalauti didžiulės dujų kainos bei trukdyti valstybėms diversifikuoti energijos tiekimą.

Lietuvos teigimu, ji pagal sutartį su „Gazprom“ moka 35 proc. aukštesnę dujų kainą nei Vokietija.

Iš savo pusės, energetikos milžinė atsakė, kad negavo jokio oficialaus pranešimo iš EK ir nepateikė jokių siūlymų dėl nuolaidų tam, kad būtų pasiektas susitarimas.

Pagal ES teisės aktus, „Gazprom“, kurios apyvarta 2012 m. siekė 109 mlrd. eurų (daugiau nei 376 mlrd. litų), gali gauti baudą, siekiančią 10 proc. šios įmonės metinių pajamų.

1,1 mlrd. eurų (beveik 3,80 mlrd. litų) bauda 2009 m. skirta programinės įrangos milžinei „Intel“, išlieka didžiausia bauda, kurią skyrė ES už antitrestinio įstatymo pažeidimą.