Kaip rašo „DW”, Vengrijos konservatyvioji vyriausybė, kuriai vadovauja ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kariauja su šalies benamiais nuo tada, kai buvo sudaryta 2010 m. Kai kuriais atvejais Vengrijos vyriausybės nuomonė išsiskyrė su Konstitucinio Teismo sprendimais. Teismas panaikino draudimus raustis šiukšlių konteineriuose bei miegoti tam neskirtose vietose, tačiau antrasis draudimas buvo pataisytas ir grąžintas galioti.

Šią savaitę Vengrijos parlamentas Budapešte pasirašė pakartotinai išleistą įstatymą, draudžiantį benamiams slampinėti tam tikrose vietose su tikslu „prasimanyti pragyvenimui”. Šis apibrėžimas atrodo labai miglotas. Draudimas apima Vengrijos pasaulio paveldo vietas, tačiau gali taip pat apimti ir kai kurias teritorijas, kurias nustatys municipaliteto darbuotojai. Šio draudimo pažeidėjams gali būti skiriama bauda, viešieji darbai ar net įkalinimas.

Valdžios atsakas į kritiką

„Tai siaubinga kvailystė kalbėti apie benamių kriminalizavimą”, - teigė Vengrijos Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Gergely Prohle’as.

„Vienintelis dalykas, kurio mes nenorime yra tai, kad benamiai negyventų tam tikrose viešose vietose, kuriose lankosi daug turistų, o tai visiškai teisėta.”

Europos Sąjunga (ES), JAV ir tarptautinės žmogaus teisių organizacijos jau reiškė kritiką dėl Vengrijos benamių politikos bei įstatymų, liečiančių religijos ir teisingumo sistemas. Žmogaus teisių gynimo organizacija rugsėjo mėn. pranešė, kad Vengrijos įstatymai dėl benamių neatitinka ES teisės aktų.