E. Snowdenas buvo nominuotas A. Sacharavo premijai Europos Palamento (EP) Žaliųjų grupės už „didžiulę paslaugą“ žmogaus teisėms bei Europos Sąjungos (ES) gyventojams dėl to, kad atskleidė slaptas JAV žvalgybos programas.

Tarp kitų nominantų šiai premijai gauti, kuri bus įteikta spalio 10 d., Malala Yousafzai – pakistanietė mergina, kuriai talibai peršovė galvą praėjusiais metais už tai, kad ji reikalavo išsilavinimo mergaitėms ir trys politiniai kaliniai iš Baltarusijos, vienas jų – šios šalies žmogaus teisių aktyvistas Alesas Belyatsky.

Kaip praneša „Reuters“, kalbėdama po galutinio kandidatų sąrašo paskelbimo EP Žmogaus teisių pakomitečio pirmininkė Barbara Lochbihler pažymėjo, kad trys finalistai reprezentuoja platų žmogaus teisių ginėjų spektrą.

„Pasirinkome labai tinkamus asmenis, kurie gina žmogaus teises ne tik dėl savęs, bet ir dėl kitų, o dabar turime galutinį sąrašą, kuriame, kaip matote, yra drąsi moteris iš Pakistano M. Yousafzai, kuri gina savo bei kitų merginų teisę į išsilavinimą, taip pat yra A. Belyatsky ir jo kolegos iš Baltarusijos, kurie kovoja prieš autoritarinį režimą, bei turime E. Snowdeną iš Jungtinių Valstijų, kuris kovoja dėl teisės į informaciją.

Taigi, manau, kad pasirinkimas pakankamai platus“, - sakė EP Žmogaus teisių pakomitečio pirmininkė B. Lochbihler.

A. Sacharovo premija už minties laisvę teikiama EP kiekvienais metais nuo 1988 m. Sovietų Sąjungos mokslininko ir disidento A. Sacharovo atminimui.
Praėjusių metų premijos laimėtojas – Irano teisininkas Nasrinas Sotoudehas – šį mėnesį buvo išleistas iš kalėjimo, kas vertinama kaip naujosios vyriausybės siekis parodyti mažiau griežtą elgesį su disidentais.