Kaip rašo „New Europe“, EP narė iš D. Britanijos N. Sinclaire sako, kad prekiautojų žmonėmis valioje atsidūrę asmenys – tai pažeidžiami žmonės, kurie dažnai išviliojami į Vakarus, patikėję pažadais dėl geresnio gyvenimo, ir įklampinami į nesibaigiantį vargų liūną.

Jos teigimu, šio reikalo esmė – nusikalstamos grupuotės, kurios atima iš šių žmonių jų žmogiškąją prigimtį. Sudaužomos šių žmonių viltys, o jų gyvenimai paverčiami seksualine eksploatacija ir vergavimu.“

„Prekyba žmonėmis – tai nusikaltimas prieš žmoniškumą“, - teigia N. Sinclaire, kuri yra EP Žmogaus teisių pakomitečio narė. Be to, tai trečioji pagal savo mastą nusikalstama veika Europos Sąjungoje (ES) po narkotikų ir nelegalių ginklų prekybos.

EP narė N. Sinclaire kalbėjo po rugsėjo 24 d. įvykusio EP posėdžio, skirto žmogaus teisėms Rytų partnerystės valstybėse. Tą pačią dieną ES atstovai susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje Niujorke. ES su savo Rytų partnere Ukraina siekia pasirašyti politinę Asociacijos bei Laisvosios prekybos sutartis, nepaisant to, kad Ukraina sulaukia daug kritikos dėl žmogaus teisių pažeidimų bei šios valstybės kaip vietos, iš kurios žmonės prekiautojų dažnai išvežami į ES, statuso.

„Idealiuoju atveju, mums turėtų pavykti bendradarbiauti su šiomis šalimis“, - tęsia N. Sinclaire bei priduria, kad toks bendradarbiavimas „ne visada yra būtinas“. Vietoje to, ji atkreipia dėmesį į tvarkos užtikrinimą valstybių viduje bei sienų apsaugą. Judėjimo laisvė – geras dalykas, tačiau dėl to kyla kitų problemų“, - patikino ji.

Buvęs Jungtinės Karalystės (JK) imigracijos ministras Philas Woolasas taip pat sako, kad be griežtesnių pasienio ir pasų kontrolės procedūrų, reikia dar ir kovos su nusikalstamomis grupuotėmis – tai dalis to, ką jis vadina „Elioto Nesso strategija.“

Jo teigimu, kai kurių pilietinių laisvių apribojimas – tai „kaina, kurią mes visi turime mokėti kovoje su žiauriomis nusikalstamomis organizacijomis.“ Šiuo metu, asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų ir vizų sistemos dažnai „visiškai nesuderinamos“ su imigracijos politika.

Jo teigimu, ES pasienio kontrolės tarnyba FRONTEX „nėra pakankamai stipri“ kontroliuoti ES sienų. Daugybė pasienio valdymo darbų „gali būti daroma pasitelkus psichologiją“, - teigia P. Woolasas. „Privalu į situaciją pažvelgti taip pat ir šiuo kampu.“ Nusikalstamos grupuotės privalo žinoti, kad prieš jas mobilizuojamos pajėgos.

„Turi būti taikomos griežtos bausmės už įtraukimą į prekybą žmonėmis visais lygmenimis“, - patikina jis.

„Nereikia dialogo su Afrika, ES kaimyninėmis šalimis ar Indija. Kalbu apie bendro pasaulinio sprendimo radimą. Problema slypi ne tik tame, kad žmonės kerta ES pasienį, tai ne tik Europos problema – tai viso pasaulio problema.“