Artėjant Ukrainos asociacijos su ES sutarties pasirašymo dienai per viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio pabaigoje, tarp Maskvos ir Vakarų kyla įtampa dėl Kijevo glaudesnių santykių su bloku siekio.

Briuseliui skatinant buvusią sovietų respubliką tapti Europos dalimi ir priimti Vakarų vertybes, Maskva grasina kaimynei ekonominiais sunkumais, jeigu Kijevas pasirašys asociacijos sutartį per lapkričo 28-29 dienomis vyksiantį susitikimą.

Dešimtys svarbių valstybių atstovų, taip pat Hillary ir Billas Clintonai bei buvęs britų premjeras Tony Blairas, atvyko į tarptautinę Jaltos konferenciją aptarti Ukrainos sutarties, kurią taip pat sudaro laisvosios prekybos susitarimas, pasirašymo.

Dauguma Vakarų pareigūnų neslėpė noro, kad Ukraina priartėtų prie ES ir nutoltų nuo Rusijos.

"Mes, Jungtinės Valstijos, esame už Ukrainos integraciją į Europą. Glaudesni Ukrainos ir ES santykiai bus naudingi Kijevui ir Europai bei visam pasauliui", - teigė H. Clinton.

H. Clinton taip pat pagyrė Ukrainos puikius šokoladinius saldainius ir teigė,kad jie turėtų būti eksportuojami į daugelį valstybių.

Rusija liepą saugumo sumetimais uždraudė šokolado importą iš Ukrainos. Kremlių papiktino prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimas pirmenybę suteikti ES, o ne Rusijos vadovaujamai Muitų sąjungai. Vėliau Rusija uždraudė visą ukrainiečių importą. Kremlius pripažino, jog taip stengiasi parodyti, kas laukia Ukrainos, jeigu ši stengsis integruotis į Europą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo, kad Maskva negali nesiimti veiksmų, jeigu Ukraina pasirinks politinius ir prekybos ryšius su ES ir Europos rinka atsivers ukrainiečių eksportui.