Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, kuris kartais nesutardavo su A.Merkel dėl jos griežtos taupymo politikos Europai, pirmasis telefonu pasveikino ją, kai rinkimų prognozės parodė, kad ji laimi aiškia dauguma, sakė vienas jo patarėjų.

"Ji tai jautriai vertino ir palaikė Prancūzijos ir Vokietijos santykių stiprumo bei abiejų šalių artumo ženklu", - sakė šaltinis.

Per tą pokalbį telefonu abu lyderiai "išreiškė norą ... tęsti savo glaudų bendradarbiavimą, kad būtų sprendžiami Europos projekto iššūkiai", sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

F.Hollande'as taip pat pakvietė A.Merkel į Paryžių, kai tik bus suformuota jos vyriausybė.

Preliminarūs galutiniai rezultatai parodė, kad A.Merkel konservatorių Krikščionių demokratų sąjungai (CDU) pritrūko visai nedaug balsų iki absoliučios daugumos, tad ji tikriausiai turės kreiptis į varžovus socialdemokratus su pasiūlymu tapti koalicijos partneriais.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas savo geriausius linkėjimus nusiuntė per "Twitter". "Dideli sveikinimai Angelai Merkel. Nekantrauju tęsti glaudų bendradarbiavimą su ja", - parašė jis.

Recesijos ištiktos Italijos, kuri taiko skausmingas taupymo priemones, premjeras Enrico Letta (Enrikas Leta) pavadino Vokietijos rinkimų rezultatus "puikiais" kanclerei A.Merkel ir akcentavo jų reikšmę Europos Sąjungai (ES).

"Jei pirmieji rezultatai patvirtins, kad antieuropietiškai partijai nebus atstovaujama parlamente, tada tai bus geri rezultatai Europos Sąjungai", - sakė E.Letta, tikriausiai paminėdamas iškilusią Vokietijos partiją AfD.

AfD bandė pasinaudoti pasipiktinimu dėl Vokietijos indėlio į finansinės pagalbos paketus skolų krizės prislėgtoms partnerėms euro zonoje, bet preliminarūs rezultatai rodė, kad jai pritrūks šiek tiek balsų iki 5 proc. "slenksčio", kurį reikia peržengti norint patekti į parlamentą.

ES prezidentas Hermanas Van Rompuy išreiškė įsitikinimą, kad A.Merkel, vadovaujanti didžiausiai bloko ekonomikai, toliau dirbs dėl "klestinčios Europos".

"Esu įsitikinęs, kad Vokietija ir jos naujoji vyriausybė tęs savo įsipareigojimus ir indėlį į taikios ir klestinčios Europos, kuri tarnautų visiems savo piliečiams, kūrimą", - sakoma jo pareiškime.