Bulgarija – ekonomiškai silpniausia ES narė – priversta priimti tuos, kurių gyvenimas tėvynėje tapo nepakenčiamas. Daugiausia tai pabėgėliai iš Sirijos. Tačiau ilgą kelią įveikusiems žmonėms pabėgėlių centruose trūksta lovų, maisto.

„Mums trūksta maisto ir vandens, miegame ant grindų. Maistą perkame prekybos centre, bet vakar ir jis buvo tuščias“, – padėtį komentavo pabėgėlis iš Sirijos.

Pernai į Bulgariją per dieną atvykdavo vos keli per mėnesį, o dabar – po 50 per dieną. Kai kuriuose pabėgėlių centruose šimtas žmonių turi naudotis vienu vonios kambariu ir vienu tualetu. Bulgarijos vidaus reikalų ministras kreipėsi pagalbos į ES.

„Prašome pagalbos, kad galėtume priimti pabėgėlius. Taip pat prašome, kad ES narės parodytų solidarumą ir dalis pabėgėlių būtų pervežti į kitas šalis“, – sakė Bulgarijos vidaus reikalų ministras Cveltinas Jovčevas.

Kada Bulgarija sulauks pagalbos – nežinia. Per dvejus Sirijos pilietinio karo metus Bulgarija priėmė apie 2 tūkst. pabėgėlių iš šios šalies. ES šalyse prieglobstį rado apie 50 tūkst. sirų. Didžioji pabėgėlių srauto iš Sirijos dalis tenka kaimyninėms šalims – Turkijai, Libanui, Irakui, Jordanijai.