ES teisingumo komisarė Viviane Reding antradienį Briuselyje patvirtino atitinkamus planus. Ji teigė pateiksianti ES valstybėms keletą pasiūlymų, pavyzdžiui, dėl subsidijų sustabdymo. Tokie žingsniai yra itin reti.

Kroatijos vyriausybės vadovas Zoranas Milanovičius buvo pasipiktinęs tokiais planais. "Aš neleisiu, kad su Kroatija būtų elgiamasi kaip su skuduru, - sakė jis antradienį Zagrebe. - Mes esame valstybė, o ne paukščių rezervatas. Mes nedarome nei kažko netinkamo, nei amoralaus".

Kroatija liepos 1-ąją tapo ES nare. Likus trims dienoms iki šios datos šalies parlamentas skubos tvarka pakeitė ekstradicijos įstatymą, kad būtų užtikrinta, jog nepriklausomybės karo veteranai negalėtų būti teisiami kitose ES valstybėse. Tarp jų yra buvęs žvalgybos generolas Josipas Perkovičius ir dar 20 sunkių nusikaltėlių. J. Perkovičiaus dėl užsakymo nužudyti vieną jugoslavų disidentą 1983 metais Bavarijoje ieško Vokietija.

Kroatijos vyriausybė pasiūlė Briuseliui įstatymo pataisas, tačiau jos įsigaliotų tik 2014-ųjų viduryje. To Europos Komisijai nepakanka. "Įstatymas, kuris gali būti pakeistas per kelias dienas (...), po kelių dienų vėl gali būti grąžintas į pradinę jo formą", - sakė V. Reding.

"Mes nekeisime 2014 metų liepos 15-osios datos, nes tai yra ne mano asmeninis žaidimėlis, bet visos vyriausybės pozicija", - pabrėžė Z. Milanovičius.

Europos Komisija trečiadienį ketina pateikti dokumentus ir informuoti ES nares, kurios turės 10 dienų savo pozicijai pareikšti. Tada Briuselis galės spręsti dėl sankcijų.