ES, JAV ir Žmogaus teisių organizacijos apkaltino ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybę naudojantis Konstitucijos pataisomis, siekiant apriboti Vengrijos aukščiausiojo teismo galią ir susilpninti demokratiją.

Parlamentarai pirmadienį vakare patvirtino pakeitimus, kuriuos vyriausybė pateikė, kai Europos Komisija (EK) pagrasino imtis teisinių veiksmų prieš Vengriją. Anksčiau V. Orbanas, kurio valdančiosios partijos "Fidesz" pirmoje kitų metų pusėje laukia parlamento rinkimai, atmetė kritiką, kad jo įvestos reformos yra nedemokratiškos ir žadėjo bendradarbiauti su Briuseliu.

Įsigaliojus naujiems pakeitimams, politinės partijos galės prieš kitąmet vyksiančius parlamento ir Europos Parlamento rinkimus vykdyti kampanijas valstybinės ir privačioje žiniasklaidoje.

Iki šiol buvo draudžiama vykdyti rinkimų kampanijas privačiose žiniasklaidos priemonėse, tačiau išlieka reikalavimas, kad politinė reklama privačiose priemonėse turi būti talpinama nemokamai. Be to naikinamas ypač kritiškai ES vertintas Konstitucijos punktas, leidęs vyriausybei įvesti naujus mokesčius, jei dėl tarptautinio teismo sprendimų atsirastų "netikėtų mokėjimų" iš valstybės lėšų.

Praeitą mėnesį "Ipsos" atlikta apklausa rodė, kad valdančioji "Fidesz" partija turi dviženklę persvarą prieš pagrindinę opozicijos partiją - socialistus. Kita vertus, beveik pusė iš 8 mln. šalies rinkėjų yra neapsisprendę.