Daugelis apklaustųjų vis dar vertina narystę Europos Sąjungoje (ES), teigiama "Ifop" instituto atliktame tyrime, nors jau penkerius regione tvyro finansinė krizė.

Vis dėlto, nors palaikančių sąjungą žmonių skaičius tebėra nemažas, pastebėta, kad šalyse narėse kyla euroskepticizmo lygis. Pavyzdžiui, Ispanijoje, lyginant šių metų rugpjūčio ir praėjusių metų liepos mėnesio duomenis, jis kilstelėjo nuo 26 iki 37 proc. Prancūzijoje minėtu laikotarpiu jis ūgtelėjo nuo 38 iki 43 proc., Vokietijoje - nuo 36 iki 44 proc., o Italijoje - nuo 39 iki 45 proc.

Trijose iš keturių šalių, kur buvo vykdoma apklausa, taip pat padaugėjo gyventojų, norinčių išstoti iš euro zonos. Vis dėlto Prancūzijoje, palyginti su praėjusiais metais, norinčiųjų palikti vieningos valiutos regioną sumažėjo nuo 35 iki 33 proc. Vokiečiai optimistiškiau vertina dabartinę situaciją ES nei jų kaimynai pietuose.

Vos 31 proc. vokiečių mano, kad jų šalis gali susidurti su tokiomis pat problemomis, kokias šiuo metu išgyvena Graikija. Pastaroji kenčia nuosmukį pastaruosius šešerius metus ir šaliai jau prireikė dviejų finansinės pagalbos išmokų iš tarptautinių kreditorių. Tiesa, užfiksuota, kad mažiau optimistiškesni šiuo atžvilgiu prancūzai (54 proc.), ispanai (56 proc.) ir italai (58 proc.).

"Ifop" apklausė apie 1 tūkst. respondentų kiekvienoje šalyje nuo rugpjūčio pabaigos iki rugsėjo pradžios.