A. Vassiliou – ES komisarė, atsakinga už švietimą, kultūrą, daugiakalbystę, sportą ir jaunimo reikalus. Ji atsakė į „Euractiv“ pateiktus klausimus prieš nutukimo temai skirtą konferenciją „Valgyk sveiką maistą, gerk sveikus gėrimus, judėk ... Mažas žingsnis tau – didelis žingsnis Europai“, įvyksiančią rugsėjo 17 d. Briuselyje, kur A. Vassiliou – viena iš pagrindinių pranešėjų.

Kokia yra naujoji Europos Komisijos (EK) iniciatyva dėl fizinio aktyvumo?

EK neseniai pateiktas siūlymas Europos Tarybos (ET) rekomendacijai skirtas sveikatos būklę gerinančiam fiziniam aktyvumui skatinti visuose politikos sektoriuose, atliekančiuose vaidmenį šioje srityje, t.y. sportas ir sveikata, švietimas, miestų planavimas, darbo aplinka.

Mūsų siūlymas paremtas 2008 m. ES fizinio aktyvumo gairėmis bei pristato naują kontrolės sistemą, į kurią įeina eilė indikatorių. Tai turėtų per laiką įgalinti ES šalis nares nustatyti tendencijas bei adaptuoti šalių politiką, atsižvelgiant į tarpsektorinį sveikatos būklę gerinančio fizinio aktyvumo vertinimą. Šioje iniciatyvoje atsižvelgiama į ES valstybių narių gerąją patirtį bei kreipiamas dėmesys į fizinio aktyvumo iššūkio įgyvendinimo skirtumus, esančius skirtingose ES šalyse.

Kaip ši iniciatyva gali padėti ES kovoti su nutukimu?

Reguliari mankšta, sportavimas bei fizinis aktyvumas, kaip žinia, yra viena geriausių ir efektyviausių priemonių kovoje su viršsvoriu ir nutukimu. Jei sugebėsime pakelti daugiau europiečių nuo jų kėdžių, galime sulaukti didelių pokyčių.

Ši iniciatyva – pirmasis siūlymas dėl ET rekomendacijos sporto srityje. Kodėl tai darote būtent dabar?

Matome, kad kai kurioms ES valstybėms narėms 2008 m. ES fizinio aktyvumo gairės tapo įkvėpimo šaltiniu perkurti sveikatos būklę gerinančio fizinio aktyvumo politiką.

Tačiau, remiantis turimais duomenimis, 60 proc. europiečių vis dar nesportuoja bei nėra fiziškai aktyvūs arba daro tai retai. Todėl daug konsultavomės su ES šalimis narėms, partneriais ir ekspertais dėl to, ar ES turėtų priimti sutelktą sveikatą gerinančio fizinio aktyvumo skatinimo būdą.
Gauti atsiliepimai iš ES šalių narių buvo teigiami. Pavyzdžiui, praėjusiais metais ET paprašė EK pristatyti siūlymą ET rekomendacijai dėl Erasmus+ - naujosios švietimo, lavinimo, jaunimo ir sporto programos – sporto dalies, todėl turėsime biudžetą remti rekomendacijos.

Kas dar galėtų paskatinti europiečius imtis sveikesnio gyvenimo būdo?

Sąmoningumo didinimas išlieka labai svarbiu. Šiuo klausimu, EK planuoja organizuoti Europos sporto savaitę. Šiuo metu dalyvauju idėjų aptarimuose su susijusiomis viešosiomis ir privačiomis pusėmis. Ši idėja sulaukia didelio palaikymo. Be to, EK turi ir kitų ruošiamų iniciatyvų sveikesnio gyvenimo būdo skatinimui per sveikatos politiką, kur dėmesys telkiamas mitybai.

Nutukimo problemai skirtos konferencijos, įvyksiančios rugsėjo 17 d., metu kai kurių sveikatos specialistų bus teigiama, jog turėtume atsisakyti dėmesio sutelkimo vien tik į asmens Kūno masės indeksą (KMI), nustatydami ar asmuo yra nutukęs, o vietoje to atkreiptume dėmesį į liemens apimtį tam, kad nuspėtume, ar asmuo patenka į antrojo tipo diabeto, vėžio ar širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupes. Ką Jūs apie tai manote?

Esu įsitikinusi, kad tai – iš tiesų įdomi diskusija, todėl ir nusprendžiau dalyvauti šioje konferencijoje. Tačiau mūsų siūlomoje ET rekomendacijoje šis aspektas nėra esminis. Iš tikrųjų svarbu yra tai, kad ši problema sprendžiama skirtingais (moksliniu, visuomenės politikos, asmeninių pasirinkimų) lygmenimis, todėl džiaugiuosi, kad šioje konferencijoje bus paliestas šis multisektorinis vertinimo būdas.

Akivaizdu, kad mokslas – pagrindinis elementas, vadinasi ir poreikis nuolatos tobulinti metodus širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir vėžio rizikos paskaičiavimui. Tikiuosi diskusijų šiuo klausimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją