Rekomendaciją ES valstybėms, Europos Komisijai ir Išorės veiksmų tarnybai plenarinėje sesijoje vieningai palaikė visos EP frakcijos. EP Užsienio reikalų komitete liepą už dokumentą balsavo 55 europarlamentarai, vienas pasisakė prieš.

„Atvirai kalbant, nutariau imtis šio darbo, kai išgirdau vieno žinomo Europos politiko nuomonę, kad Baltarusija yra prarasta Europai. Taip nemanau. Esu įsitikinęs, kad Europos centre esanti valstybė ir 10 milijonų baltarusių nėra ir neturėtų būti prarasti Europai, o Europa – jiems“, - sakė europarlamentaras J.V. Paleckis.

Pasak socialdemokrato, rekomendacija atspindi šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos, poziciją. ES narės ir institucijos raginamos pasinaudoti ES ir Rytų partnerystės viršūnių susitikimu Vilniuje lapkritį kaip svarbia galimybe pagerinti Briuselio ir Minsko santykius su sąlyga, kad bus paleisti ir politiškai reabilituoti visi politiniai kaliniai.
„Aišku, proveržis santykiuose su Baltarusija iki lapkričio pabaigos gali ir neįvykti. Tačiau reikės bandyti vėl ir vėl, nes sankcijų politika neduoda rezultatų. Turėti nuspėjamą, patikimą, demokratijos keliu žengiantį kaimyną – tai visų ES šalių, ypač kaimyninių Baltarusijai interesas“, - pabrėžė deputatas.

Europarlamentaras priminė, kad dauguma Baltarusijos opozicijos atstovų taip pat pasisako už santykių su ES stiprinimą. Šią šalį iš trijų pusių supa ES valstybės, todėl yra daug galimybių baltarusius paveikti.

Pasak J.V. Paleckio, visados išlieka ir sankcijų panaudojimo galimybė, atsiliepiant į įvykius šalyje. Tik reikia gerai apskaičiuoti, kad, taikant vėzdu į viršūnėles, nebūtų užplota paprastiems žmonėms.

Priimtame dokumente pabrėžiama, kad demokratiniai pokyčiai Baltarusijoje įvyktų greičiau, jeigu prie jų prisijungtų ir oficialūs Baltarusijos pareigūnai, nors pagrindiniai permainų iniciatoriai turėtų būti pilietinė visuomenė ir verslo bendruomenė.

“Net ir dabar, kai Europos Sąjungos ir Baltarusijos dialogas stringa, kai iš šios šalies ateina ir blogos žinios, reikia ne tik toliau kalbėtis su opozicijos, pilietinės visuomenės atstovais, bet ir pamėginti pradėti nelengvą dialogą su oficialiais pareigūnais – su sąlyga, jeigu būtų išlaisvinti ir reabilituoti politiniai kaliniai“, - sakė J.V. Paleckis.

„Be to, reikia atverti visus vartus, duris ir netgi langus kontaktams tarp žmonių, panaikinti visus dirbtinius barjerus prie sienos perėjimo punktų, konsulatuose, vienašališkai sumažinti išskirtinai didelį baltarusiams vizos mokestį“, - pabrėžė jis.

EP rekomendacijoje ES narės ir institucijos taip pat raginamos ieškoti būdų, kaip paskatinti Minską imtis demokratinių reformų, nevaržyti nepriklausomos žiniasklaidos. ES kviečiama toliau visokeriopai remti pilietinę visuomenę, modernizavimo dialogą, laisvą žiniasklaidą bei sumažinti Šengeno vizų kainas baltarusiams.

EP dokumente gausu ir griežtos kritikos Minskui dėl žmogaus teisių padėties, žiniasklaidos suvaržymų šalyje. Besąlygiškas ir greitas visų politinių kalinių paleidimas ir jų politinis reabilitavimas yra absoliuti sąlyga dvišalių santykių „atrakinimui“.

Dokumente ne kartą paminėta Lietuva. Pažymėta, kad 47 Lietuvos miestai ir savivaldybės turi partnerius Baltarusijoje. Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos ir Kaliningrado srities bendradarbiavimas „Nemuno“ euroregione - sveikintinas geros praktikos pavyzdys. Rekomenduojama ES šalims ir toliau rengti su Baltarusija dvišalius ekonomikos, pilietinės visuomenės, mokslo ir kitų sričių forumus. Atkreipiamas dėmesys į Astraveco (Astravo) AE statybą 50 kilometrų nuo Vilniaus. Pabrėžiama, kad tai ne tik Lietuvos, bet ir visos ES rūpestis - kartu privalome pasiekti, kad būtų laikomasi aukščiausių aplinkosaugos standartų, kad AE būtų išbandyta ES šalyse naudojamais apkrovos testais.