Pradėdamas diskusijas, EP pirmininkas Martin Schulz pažymėjo, kad "žmonės nebepasitiki ES, todėl siekiant sugrąžinti pasitikėjimą būtina plačiai atidaryti duris ir dirbti skaidriai". Jis kartu atkreipė dėmesį, kad ES turi labiau susitelkti į nuo krizės kenčiančių milijonus žmonių gyvenimo pagerinimą. "Jei jauni žmonės nemato perspektyvų, kaip galime tikėtis, kad jie pasitikės ES?", - klausė EP pirmininkas.

"Po aštuonių mėnesių rinkėjai spręs, ką mes sugebėjome pasiekti per paskutinius penkis metus",- tiegė J.M.Barroso. Jis kartu pažymėjo, kad Europa priešinosi krizei radikaliai reformuodama finansų sektorių ir skatindama kitas struktūrines reformas. Tačiau tuo pačiu metu būtina "pasiraitoti rankoves" ir pabaigti sukurti bankininkystės sąjungą, kovoti su nedarbu, panaikinti kliūtis vidaus rinkos funkcionavimui ir įgyvendinti priimtus sprendimus.

Joseph Daul (Europos liaudies partija, Prancūzija) pritarė tam, kad pasitikėjimas ES ir vyriausybėmis sumažėjo bei įspėjo, kad paprastų sprendimų nepakaks. "Ši krizė kilo ne dėl Europos. Atvirkščiai, Europa ir euras padėjo išgyventi", - teigė jis ir pakvietė piliečius dalyvauti kitų metų europiniuose rinkimuose.

Hannes Swoboda (Socialistai ir demokratai, Austrija) nesutiko su J.M.Barroso optimizmu ir pažymėjo, kad "pusę stiklinės vis dar tuščia". Jis atkreipė dėmesį, kad "griežtos taupymo priemonės toliau didina atskirtį tarp turtingųjų ir prislėgtų skurdo, Šiaurės ir Pietų [...] trūksta viešojo ir privataus sektoriaus investicijų". H.Swoboda kvietė būti vieningiems prieš kitų metų rinkimus ir kurti "artimesnę ir bendresnę Europa, kuri būti pakankamai stipri save apginti pasaulyje".

Guy Verhofstadt (Liberalai ir demokratai, Belgija) kritikavo Europos Komisiją, jog ji per mažai kovoja su stagnacija. "Šiek tiek atsigavimo galima pastebėti, tačiau neteisinga akcentuoti vien tik teigiamą kryptį. Stagnacija tęsiasi jau ilgai, o Jūs (J.M.Barroso) nesugebėjote sukurti politikos, kuri jos išvengtų. Mums reikia bankininkystės sąjungos, labiau integruotos Eurozonos ir Europos Centrinio Banko, kuris dirba su BVP", - papildė jis.

"Galėjote pagerinti Europą, jei būtumėte įgyvendinęs kitas politikas", - pažymėjo Žaliųjų frakcijos pirmininkė Rebecca Harms (Vokietija). "Nekreipta dėmesio į klimato kaitos politiką, o ES rengiasi remti atominės energijos ir anglies pramonę. Be to, žemės ūkio reforma yra neteisinga ir neekologiška", - teigė ji.

Martin Callanan (Europos konservatoriai reformistai, Jungtinė Karalystė) kvietė žmonės pasinaudoti būsimais rinkimais į Europos Parlamentą ir "suteikti ES naują pradžią. Siekis kitokios ES nereiškia, kad tu esi euroskeptikas".

"Mes gyvename kitokioje Europoje nei Barroso", - pažymėjo Vieningųjų kairiųjų frakcijos pirmininko pavaduotojas Takis Hadjigeorgiou (Kipras). "Visos griežtos taupymo priemonės pagilino krizę ir nedarbą", - teigė jis ir kartu kritikavo demokratijos ES trūkumą, primindamas, kad "demokratija nėra vien tik rinkimai - tai labiau gyvenimas tarp šių rinkimų".

Nigel Farrage (Frakcija "Laisvės ir demokratijos Europa", Jungtinė Karalystė) kritikavo J.M.Barroso už jo politikas. "Duodu jums aukštus balus už nuoseklumą. Tačiau šis nuoseklumas daug kam reiškė kančią, o, pavyzdžiui, Viduržemio jūros šalyse lėmė bedarbystę daugiau nei pusei jaunimo".

Nicole Sinclaire (Neprisijungusieji, Jungtinė Karalystė) teigė, kad ši Komisija nepasiekė rezultatų. "Jūsų Lisabonos strategija nuskendo nepalikusi nė ženklo, bedarbystė auga, o žmonės jaučia, kad ES neveikia. Laikas iš tikrųjų leisti žmonėms nuspręsti, kokios reikia ES", - teigė ji.