Svarbiausias prioritetas Tarybos pozicijoje skiriamas programoms, kurios skatintų ekonomikos augimą ir darbo vietų kūrimą. Taip pat siekiama užtikrinti efektyvesnį administracinių išlaidų valdymą ir didesnį ES biudžeto lankstumą.

„2014 metų biudžetas bus labai svarbus ES ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui. Esu įsitikinęs, kad ES Tarybos pozicija atspindi tinkamą pusiausvyrą tarp valstybių narių finansinių galimybių ir poreikio finansuoti ekonomikos skatinimo programas. Ekonominė padėtis ES šalyse tebėra sudėtinga, o nacionaliniai biudžetai – suvaržyti. Turime užtikrinti, kad ES biudžeto programos būtų įgyvendinamos tinkamai ir laiku, bet tuo pačiu siekti, kad ES valstybių biudžetų deficitai neviršytų nustatytų apribojimų“, - sakė Lietuvos finansų viceministras Algimantas Rimkūnas, kuris pristatė poziciją kaip ES Tarybai pirmininkaujančios šalies atstovas.

Viceministras teigiamai įvertino praėjusią savaitę įvykusį pirmąjį trišalį dialogą dėl ES biudžeto – jo metu ES Taryba ir Europos Parlamentas sutarė, kad svarbus prioritetas turi būti skiriamas programoms, skatinančioms augimą ir užimtumą, o tai – svarbi įžanga deryboms, kurios vyks spalį ir lapkritį.

2014 metų ES biudžetas bus pirmasis naujosios 2014–2020 m. ES daugiametės finansinės programos metinis biudžetas. ES Tarybos pozicijoje numatyta, kad jo įsipareigojimų asignavimai sudarys 142,2 mlrd. eurų (491 mlrd. litų), o mokėjimų asignavimai – 135 mlrd. eurų (466 mlrd. litų). Prioritetinėmis ES Taryba įvardija jaunimo užimtumo, ERASMUS, mokslinių tyrimų, mažų ir vidutinių įmonių skatinimo ir kitas programas, kuriomis siekiama užtikrinti tvarų Europos ekonomikos augimą ir skatinti kovą su nedarbu.

Tarybos pozicijoje taip pat numatyta mokėjimų asignavimų marža, siekianti 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų). Ji turėtų užtikrinti galimybę finansuoti nenumatytas išlaidas.