Kaip ši direktyva apsaugos būto paskolos gavėjus nuo galimų nekilnojamojo turto burbulų, pavyzdžiui, tokių, kurie kilo Ispanijoje ir Airijoje?

Šios priemonės padės išvengti neatsakingo skolinimo. Kredito įstaigos turės geriau informuoti klientus ir įvertinti jų galimybes grąžinti paskolą. Taip pat bus keliami aukštesni reikalavimai turto vertinimui ir rinkos rizikos analizei.

Paskolos gavėjui privalės būti suteiktas 7 dienų svarstymo laikotarpis, kuris galės būti ir ilgesnis, jei taip nuspręstų šalys. Per šį laikotarpį vartotojai galės apsvarstyti savo sprendimą bei turės teisę nemokamai atsisakyti paskolos.

Kaip naujosios taisyklės padės paskolą paėmusiems žmonėms, kurie nebegali laiku jos išmokėti ir rizikuoja prarasti namus?

Paskolos laikotarpiu bus daugiau lankstumo. Siekiant geriau apsaugoti paskolos gavėjus krizės ar nemokumo atvejais, numatyti principai, kurie padės išvengti sutarties nutraukimo ir naudojimosi būstu teisių atėmimo.

Siekiama, kad paskolos gavėjo nemokumo atveju pakaktų atiduoti už paskolą įsigytą turtą paskolos teikėjui. Bet kuriuo atveju turės būti imamasi priemonių parduoti šį turtą už tokią kainą, kuri kiek įmanoma sumažintų paskolos gavėjo nuostolius.

Kokį poveikį naujos taisyklės turės ekonomikai?

Bendro ES būsto paskolų rinkos reguliavimo režimo sukūrimas padarys šią rinką dinamiškesnę, paskatins ūkio augimą ir užimtumą, taip pat padės daugeliui šeimų įsigyti padorų būstą sąžiningomis finansinėmis sąlygomis.