Europarlamentarai antradienio popietę balsuoja dėl griežtesnių taisyklių, kuriomis siekiama užkirsti kelią manipuliavimui ir piktnaudžiavimui rinka.

Parlamento nuomonę šiuo klausimu parengusi britė Arlene McCarthy (Socialistai ir demokratai) teigia, kad naujosios taisyklės yra esminis žingsnis siekiant geriau kontroliuoti finansų rinkas.

Draudimas naudotis viešai neatskleista informacija prekiaujant akcijoms įtvirtintas ES šalių įstatymuose, tačiau jo dažnai nepaisoma, kai atsiranda gera proga iš to pasipelnyti.

Pavyzdžiui, investuotojas nusiperka bendrovės akcijų remdamasis vidine ir visuomenei neprieinama informacija, jog tą bendrovę greitai įsigis kita įmonė. Paskelbus šią informaciją viešai, perkamos bendrovės akcijų vertė paprastai šauna į viršų, o jų turėtojai iš to neblogai pasipelno.

„Vis dar reikia daug padaryti, kad atkurtume žmonių pasitikėjimą bankais ir finansinių paslaugų sektoriumi. Turime išjudinti realią ekonomiką ir sustiprinti vartotojų apsaugą finansinių paslaugų sektoriuje“, – kalbėjo Arlene McCarthy.

Naujomis taisyklėmis taip pat siekiama užtikrinti, kad už bet kokį piktnaudžiavimą rinka būtų numatytos baudžiamosios sankcijos.