MyEP apžvelgia svarbiausius dalykus, su kuriais šią savaitę susidurs europarlamentarai.

Tabako direktyvai dar ne laikas

Daugiausiai diskusijų keliančios skandalingos tabako direktyvos, kuria norima uždrausti plonas ir aromatines cigaretes, priėmimas iš rugsėjo 10 buvo nukeltas į spalio 8 d. Direktyvos iniciatoriai tvirtina, kad jai sunkiai sekasi skintis kelią Europos Parlamente dėl tabako pramonės lobistų, kurie daro poveikį europarlamentarams.

Kai direktyvos nagrinėjimas pateks į plenarinės sesijos darbotvarkę, EP nariai balsuos, ar vaizdinis įspėjimas, užimsiantis 75 proc. abiejų pakelio pusių ploto, turi būti privalomas visose ES valstybėse narėse. Taip pat jie spręs dėl populiarėjančių elektroninių cigarečių reguliavimo bei plonų ir aromatizuotų cigarečių uždraudimo.

Metinis J. M. Barroso pranešimas

Tračiadienį europarlamentarai išklausys paskutinio Europos Komisijos (EK) pirminino Jose Manuelio Barroso pranešimo dėl padėties Europos Sąjungoje. Artėjant kitų metų rinkimams į EP, tai taps paskutinio tokio tipo pranešimu.

Tiesa, EK šaltiniai žiniasklaidai atskleidė, kad dabartinis EK pirmininkas intensyviai ruošiasi užimti kitą svarbią kėdę – NATO generalinio sekretoriaus postą. Oficialaus šio fakto patvirtinimo kol kas nėra.

Rinkiminės kampanijos į EP pradžia

J. M. Barroso metinis pranešimas sutaps su oficialios informacinės rinkimų kampanijos į EP atskaitos tašku. Šią rinkimų kampaniją sudarys keturi etapai, kurie truks iki tol, kol naujasis Parlamentas išrinks naują EK pirmininką.

Tie keturi rinkiminės kampanijos etapai yra: atidarymas, tematinis etapas, rinkiminė kampanija ir naujosios Europos Komisijos rinkimas ir inauguracija.

Atsižvelgiant į tai, kad dauguma įstatymų paruošiami ES lygiu, EP savo galiomis mažų mažiausiai prilygsta nacionaliniam parlamentui. Todėl rinkėjams svarbu žinoti, kokie yra priimami sprendimai ir kaip rinkėjai galėtų prisidėti prie jų formavimo.

Bankų priežiūra

Nors labai reikšmingas Tabako direktyvos priėmimas ir nukeltas, tačiau EP nariai nagrinės kitą labai svarbų dalyką – ar pritarti ES bankų priežiūros sistemai, dėl kurios Europos Centrinis Bankas (ECB) taptų atsakingas už 150 didžiausių ES bankų priežiūrą.

Galutinis sprendimas priklausys nuo ECB ir europarlamentarų vykstančių derybų dėl šio banko skaidrumo ir atskaitomybės, įgijus naujas bankų priežiūros funkcijas. EP nariai ir eilė nacionalinių parlamentų reikalavo, kad šių funkcijų perdavimas iš nacionalinio į ES lygį turi kartu sekti su tinkama demokratinės kontrolės sistema. Be to, EP nariai pažymėjo, kad būtina sukurti vieningesnę bankų priežiūros kultūrą.

Biodegalai iš atliekų ir jūros dumblių

Taip pat EP nariai balsuos dėl naujų taisyklių, kurios turėtų apriboti tradicinių biodegalų gamybą ir paspartinti perėjimą prie naujų šios kuro rūšies gamybos būdų - panaudojant atliekas arba jūros dumblius. Tai turėtų padėti sumažinti šiltnamio efektą turinčių dujų išmetimą, kurį sukelia didėjantis žemės naudojimas toms kultūroms auginti, kurias galima perdirbti į biodegalus.

EP Aplinkos komitetas siūlo nustatyti, kad iki 2020 m. pirmos kartos biodegalų dalis, kuri pagaminti iš maistinių augalų, neturėtų viršyti 5,5 % transporto sektoriuje suvartojamo energijos kiekio, o pažangiųjų biodegalų dalis turėtų sudaryti bent 2 % minėto kiekio.

Kartu siūloma atsižvelgti į tai, kad maisto gamybą keičia biodegalų gamyba, nes žemė vis labiau naudojama minėto kuro kultūrų auginimui, kartu didinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Todėl netiesioginis žemės paskirties keitimas gali iš dalies pakirsti aplinkosauginius biodegalų privalumus.

Karšti taškai

Strasbūre vyksiančios plenarinės sesijos metu nebus apsieita ir be tarptautinių probleminių klausimų nagrinėjimo – dėl Sirijos ir Egipto, dviejų šalių, kuriose žūsta nekalti žmonės, o pilietiniai karai baigia sunaikinti valstybes iš vidaus.

Tikėtina, kad trečiadienį vyksiančiose diskusijoje su ES vyriausiąja įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton EP nariai kvies derėtis ir ieškoti politinio konflikto Sirijoje sprendimo, nepaisant to, kad reaguojant į cheminio ginklo šalyje panaudojimą, gali būti imtasi karinių veiksmų. Nuo konflikto pradžios Siriją paliko daugiau nei 2 mln. pabėgėlių. Ketvirtadienį šiuo klausimu Parlamentas balsuos dėl atitinkamos rezoliucijos.

EP nariai kartu su ES vyriausiąja įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton taip pat aptars aklavietę, į kuria pateko Egiptas po to, kai šalies pereinamojo laikotarpio vyriausybė susidorojo su Musulmonų brolija, pateikė kaltinimus nuverstam Egipto prezidentui Mohamed Morsi ir kitiems Brolijos lyderiams. Ketvirtadieni Parlamentas balsuos dėl rezoliucijos minėtu klausimu.

Rusijos spaudimas

Dar viena svarbi tema – Rusijos spaudimas ES rytų partnerėms, kad šios atsisakytų integracijos į ES. Tokį didėjantį Rusijos spaudimą Ukrainai ir Armėnijai EP nariai vertina kritiškai. ES rytų partnerės per lapkričio mėnesį Vilniuje vyksiantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą planuoja pasirašyti sutartį su ES, pagal kurią jos suartės tiek ekonomiškai, tiek politiškai.

EP plenarinės sesijos metu europarlamentarai kartu su ES vyriausiąja įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton aptars konkrečius Rusijos spaudimo pavyzdžius - Ukrainos importo į Rusiją apsunkinimas, Armėnijos prezidento Serzh Sargsyan pareiškimas, jog šalis prisijungs prie Muitų sąjungos, kuriai priklauso Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas.