Pokalbis įvyko pietų metu tarp J. M. Barroso ir iškilių EP grupių narių Europos Komisijos (EK) Berlaymonto pastate. Pokalbis įvyko prieš J. M. Barroso kalbą EP dėl situacijos ES, kuri bus sakoma rugsėjo 11 d.

„Aš sprendžiu krizę 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę.“
Kaip rašo „EurActiv“, tai jau ne pirmas kartas, kai J. M. Barroso susitinka su EP nariais prieš kalbą dėl situacijos ES. Skelbiamas tokių susitikimų tikslas – išklausyti nuomones bei galimai į jas atsižvelgti. Tačiau EP nariai įtaria, kad jis iš esmės nori nuraminti juos prieš parlamentinius debatus, kurie vyks po J. M. Barroso kalbos EP.

Didžioji dalis pakviestų EP narių priklauso centro dešiniųjų Europos liaudies partijai, kurios vicepirmininkas yra pats J. M. Barroso. Tačiau taip pat dalyvavo ir EP nariai, priklausantys socialistų ir demokratų, liberalų ALDE, žaliųjų ir Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijoms.

Politinių grupių vadovai nebuvo pakviesti į susitikimą, tačiau dalyvavę nariai – geriausi savo politinių grupių oratoriai, kuriuos J. M. Barroso pagyrė, sakydamas, kad „jie yra tikrieji savo politinių grupių lyderiai“.

Jis pažymėjo, kad EK atliko nuostabų darbą malšinant neregėto masto krizę. Jis taip pat priminė pašnekovams, kad lygiai prieš penkerius metus „Lehman Brother“ bendrovė paskelbė bankrotą, kas sukėlė pasaulinę krizę, pakenkusią euro zonai labiau nei kokiai kitai teritorijai.

EK pirmininkas J. M. Barroso nurodė, kad pagrindinė ES užduotis – kurti darbo vietas. Tačiau bankų sąjunga nebuvo įvardinta tarp esminių tikslų.

EP nariai pasidalijo savo mintimis dėl ES dabarties ir ateities. Šios nuomonės svyravo nuo baimių dėl kylančių antieuropietiškų jėgų būsimame EP iki didesnės ES veiklos propagandos.

J. M. Barroso patikino, kad kitą savaitę EP planerinėje sesijoje pasakyta kalba dėl situacijos ES nebus paskutinė ir tai tikrai ne atsisveikinimo kalba, nes jis ketina sakyti dar vieną ateinančiais metais po EP rinkimų bei prieš naujosios EK rinkimus.

J. M. Barroso nebuvo klausta dėl jo asmeninių planų, tačiau manoma, kad jam numatytas NATO generalinio sekretoriaus postas. „EurActiv“ šaltinis Europos Komisijoje teigė, kad aštuonių žmonių komanda šiuo metu dirba pilnu pajėgumu, kad šis J. M. Barroso tikslas būtų pasiektas.