Kaip rašo www.neurope.eu, neseniai buvo sukurtas „planas“: tam tikrų romų bendruomenių atstovai kurstomi apsimesti pabėgėliais iš Sirijos improvizuotose stovyklose, už ką jiems žadama pelno dalis po inspekcijos patikrinimo.

Kadangi daugumos romų bendruomenių gyvenimo lygis Bulgarijoje žemiau šalies vidurkio, tikima, kad daugelis jų sutiktų „suvaidinti“ pabėgėlius iš Sirijos tam, kad pasipelnytų iš galimo imigrantų antplūdžio.

EK teigimu, finansavimas skubos tvarka gali būti vykdomas per SOLID fondą, susidedantį iš keturių vykdymo „įrankių“: Išorės sienų fondo, turinčio 13 mln. eurų (beveik 45 mln. litų), skirtų Bendrijos veiksmams 2013 m., kuris siūlosi finansuoti veiksmus, susijusius su pasienio kontrole. Kita vertus, Europos pabėgėlių fondas, vis dar turintis 3,9 mln. eurų (beveik 13,5 mln. litų) iš 2013 m. biudžeto, siūlo paramą, skirtą išorinės migracijos situacijos valdymui.

Kiti du vykdymo įrankiai – Europos grąžinimo fondas, teikiantis paramą padėti grįžti į gimtinę ir reintegracijos procesams finansuoti, bei Europos fondas gyventojų iš trečiųjų šalių integracijai.

Jei milijonai eurų, priklausančių ES mokesčių mokėtojams, atsidurtų „neteisingose rankose“, EK pozicija dėl to, kas būtų atsakingas už šių finansų priežiūrą, atrodo nevienareikšmiška ir primena visišką kontrolės nebuvimą. Nurodoma, kad finansavimas skubos tvarka – kasmetinių programų dalis, o ES valstybės narės įsipareigojusios prižiūrėti ir vertinti skubios pagalbos priemonių teikimą lygiai taip pat, kaip ir kitų kasmetinių programų projektų atveju. Tai gali būti atliekama aplankant pačias vietas arba tikrinant dokumentaciją.

Kita vertus, EK priduria, kad ji taip pat gali atlikti patikrinimus dėl kasmetinių programų vykdymo ir, jei įmanoma, apsilankyti neatidėliotinų priemonių teikimo vietose. EK įvertinimas sudaro dalį bendrojo kasmetinės programos vertinimo programos vykdymo pabaigoje.

Kyla klausimas, ar EK ir ES šalis narė drauge sugebės laiku užkirsti kelią galimam ES mokesčių mokėtojų pinigų netinkamam panaudojimui, kuris, kaip rašoma žiniasklaidos pranešimuose, vyksta jau dabar.

Kol kas EK susilaiko nuo komentarų dėl sukčiavimo atvejų Bulgarijoje.