EP šaltinių pateiktais duomenimis, centro dešinieji EP nariai iš Vokietijos daro spaudimą, kad būtų atidėtas EP balsavimas dėl naujųjų Europos Sąjungos (ES) tabako apribojimų, kuris turėtų įvykti rugsėjo 10 d.

Keletas centro dešiniųjų įstatymų leidėjų, tarp kurių ir EP iš Vokietijos narys Herbertas Reulas, prašo atidėti balsavimą, remdamiesi tuo, kad nėra pakankamai laiko direktyvos peržiūrai EP nariams grįžus iš vasaros atostogų.

Kaip rašo „European Voice“, kita priežastis, kodėl yra prašoma balsavimo atidėjimo , - rinkimai Vokietijoje, dėl kurių EP nariai iš Vokietijos bus išvykę. Taip pat bijoma, kokį poveikį šis balsavimas galimai turės prieš pat rinkimus Vokietijoje, įvyksiančius rugsėjo 22 d.

Rugsėjo 3 d. frakcijos lyderiai apsispręs, ar atidėti suplanuotą balsavimą. Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcijos lyderis Josephas Daulas dar nėra priėmęs sprendimo, ar prašys atidėti balsavimą. EP narys iš Vokietijos Karlas-Heinzas Florenzas – Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcijos įgaliotasis asmuo šios klausimo svarstymui – pageidautų, kad balsavimas vyktų kaip suplanuota.

Tikėtina, kad balsavimas galėtų būti atidėtas iki vienos iš spalio mėn. plenarinių sesijų. Tikimasi, kad centro dešiniųjų Europos konservatorių ir reformuotojų frakcija palaikys tokį atidėjimą, jei Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcija pateiks užklausą.

Tačiau sveikatos apsaugos šalininkai mano, kad toks atidėliojimas – tabako industrijos inicijuota taktika tam, kad nebūtų sutarta dėl Tabako produktų direktyvos peržiūros iki dabartinio EP kadencijos ir 2014 m. Europos Komisijos (EK) mandato pabaigos.

„Kai siūlymas pagaliau buvo paskelbtas 2012 m., EP ir Europos Taryba (ET) reiškė daug nusiskundimų, kad bus sudėtinga užbaigti šio klausimo svarstymą iki 2014 m. EP rinkimų“, - tvirtino „Smoke Free Partnership“ direktorė Florence Berteletti Kemp. „Vis dėlto institucijoms pavyko rasti būdų, kaip judėti į priekį, tačiau vis tiek buvo susidurta su naujuoju mėginimu atidėti klausimo svarstymą būtent tada, kai priartėjome prie taip laukto susitarimo.“

„Tuo tikslu tabako pramonė naudojasi šalininkų tinklu institucijose, jei EP leisis į tokio pobūdžio manipuliacijas, bus sukeltas skandalas“, - pridūrė ji.

EP Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas maža balsų persvara nubalsavo liepos 10 d. remti EK siūlymą dėl vaizdinių įspėjimų ant cigarečių pakelių, padengsiančių 75 proc. pakelio ploto, plonų ir aromatizuotų cigarečių uždraudimo ir elektroninių cigarečių kaip gydomosios priemonės reglamentavimo.